Nigeriaanse pooister uit Schaarbeek dwong gehoorzaamheid af met gruwelijke voodooceremonie

Raamprostitutie nabij station Brussel-Noord.
BELGA Raamprostitutie nabij station Brussel-Noord.
Elf vermoedelijke leden van een Nigeriaans netwerk van mensenhandel en prostitutie dat actief was in de Schaarbeekse prostitutiewijk, moeten zich vanaf morgen voor de Brusselse correctionele rechtbank verantwoorden. Aan het hoofd  stond vermoedelijk een Nigeriaanse pooister. Om gehoorzaamheid af te dwingen liet zij jonge prostituees in Nigeria een gruwelijke voodooceremonie ondergaan.

 De organisatie kenmerkte zich door haar meedogenloze aanpak van jonge Nigeriaanse prostituees en hun familie. Aan het hoofd zou een Nigeriaanse pooister gestaan hebben die zich de laatste jaren in het Brusselse prostitutiekwartier zou hebben opgewerkt. Het parket zou voor haar een verbeurdverklaring van 2,5 miljoen euro vragen.

Het netwerk werd begin mei opgerold toen speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie binnenvielen op enkele tientallen locaties in Schaarbeek en elders in België. Volgens de federale politie rekruteerde de Nigeriaanse pooister via haar eigen kanalen jonge meisjes vanuit Nigeria en liet die vervolgens naar Brussel smokkelen. Ze gebruikte daarvoor wel een techniek die internationaal wordt toegepast binnen het Nigeriaanse prostitutiemilieu: de meisjes worden meestal geronseld in de regio Benin-City, waar hen een mooie toekomst wordt beloofd. Nadat ze een gruwelijke voodooceremonie hebben ondergaan waarbij ze zweren dat zij de pooister zullen gehoorzamen, worden ze meestal in groep tot aan de kust van Libië getransporteerd door de Nigeriaanse trafikanten. 

'Schuld' van 45.000 euro

Eens aangekomen in Europa, worden zij bijna onmiddellijk wegwijs gemaakt in het plaatselijke prostitutiekwartier en dienen zij het oorspronkelijk afgesproken bedrag te verdienen als prostituee. In de Brusselse prostitutiewijk zouden meisjes gedwongen worden om zich te prostitueren voor de afbetaling van een  'schuld' van 45.000 euro. Bij ongehoorzaamheid van de meisjes of vluchtpogingen zouden de families van de meisjes in thuisland Nigeria bedreigd, afgeperst, geslagen, ontvoerd of zelfs gedood worden.

Het proces zal donderdag naar alle waarschijnlijkheid enkel ingeleid worden. De pleidooien zullen vermoedelijk op een latere datum plaatsvinden. 
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Bart Boenen

  Raoul Rouma, ik kan u Nigerianen tonen die daar zeker voor voldoen dus niet veralgemenen. Voor de rest deel ik uw bezordgheid.

 • Eida Lam

  Die verwachten dan dat wij hun diploma hier erkennen...

 • Raoul Rouma

  Niet klagen, die zorgen voor onze pensioenen in de toekomst, indien ik onze slimme beleidsmensen mag geloven. Mag ik daar zo een klein beetje mijn twijfels over hebben.

 • Jan Van Rompaey

  Hier hebben ze alleen tijd om te flitsen en alcoholcontroles te houden. Voor de rest is hier alles, maar ook alles mogelijk, wegens gebrek aan enige vorm van controle. Wetten genoeg, maar zonder toezicht zijn ze waardeloos.

 • Clement Asselman

  Men moet die mensen ginder grondig ontnuchteren en hen zeer duidelijk maken dat ze hier geen geld op straat vinden, ook wij niet, en dat alles een prijs heeft!