Nieuwste parkeerautomaten niet wettig want "je moet overal cash kunnen betalen"

De nieuwste parkeerautomaten aanvaarden geen cash geld meer, zoals hier in Gent.
James Arthur De nieuwste parkeerautomaten aanvaarden geen cash geld meer, zoals hier in Gent.
De nieuwste parkeerautomaten in ons land aanvaarden nauwelijks nog cash geld. Nochtans moet je overal met muntjes en bankbiljetten kunnen betalen. Dat zegt alvast de FOD Economie. Minister Kris Peeters (CD&V) zoekt naar oplossingen. Hij kaart het probleem aan in een omzendbrief.

De parkeerautomaten in de meeste steden en gemeentes aanvaarden geen muntjes meer. Wie wil parkeren in een betalende zone in bijvoorbeeld Aalst, Brussel of Gent moet dat via de bankkaart, een speciale applicatie of sms doen. Idee erachter: dieven kunnen de meters niet meer openbreken. Veiligheid primeert en dus komen de nieuwe technologieën goed van pas. De Belgische federatie van parkeerbedrijven bevestigt. "We willen vooral inzetten op nieuwe technologieën. En dat om veiligheidsredenen. Steden en gemeentes krijgen alsmaar vaker af te rekenen met dieven die de parkeermeters openbreken en de muntjes eruit halen." Vooral in Aalst en Brussel was het de afgelopen maanden een plaag. "Als we cash geld uit de automaten halen, helpt ons dat een hele stap vooruit", klinkt het nog. In Zweden bijvoorbeeld werkt al 90 procent van de parkeerautomaten zonder cash, ook in andere landen zoals China, is dat de gang van zaken.

Volgens de FOD Economie is het nochtans niet wettelijk dat sommige automaten geen cash geld meer aanvaarden. Contact geld blijft immers een wettig betaalmiddel. Zo mag een winkelier een klant die met cash geld wil betalen, niet weigeren. Dat zei Chantal De Pauw, woordvoerster van de federale overheidsdienst, eerder al.

Oplossingen

Minister van Consumentenzaken, Kris Peeters (CD&V), gaat daarin mee. “Er bestaat een Belgische wet en een Europese verordening die stelt dat mensen altijd cash moeten kunnen betalen aan een parkeermeter. De combinatie cash/betaalkaart is uiteraard wel toegelaten”, zei hij deze middag in 'De Inspecteur' op Radio 2.

“In een brief aan de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeentes (VVSG) heb ik het probleem aangekaart. Ik heb hen gevraagd een oplossing te bieden voor dit probleem. Een oplossing waar zowel de klant, de parkeerbedrijven, de steden en gemeenten en de wet zich kunnen in vinden.” Dat kan misschien door in een straat met een cashloze automaat een tweede meter te installeren.  

Betalen of niet?

Wie nu plots hoopt zijn of haar parkeerboete niet te hoeven betalen, is eraan voor de moeite. Al kan een vrederechter wel tussenkomen. Ook al blijft het moeilijk na te gaan wie geen bankkaart of gsm op zak had wanneer hij of zij wilde betalen aan een cashloze automaat. De goedkoopste oplossing blijft gewoon het parkeerticket te betalen.  Chantal De Pauw geeft nog mee dat consumenten problemen ook steeds kunnen melden via https://meldpunt.belgie.be of dat ze zich kunnen richten tot de firma/gemeente die de parkeermeters uitbaat. 
66 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • mich lee

  Ik kan dat niet met mijn GSM. Die applicaties worden geblokkeerd door mijn werkgever. En een betaalkaart heb ik evenmin steeds op zak.

 • Didier VandeVyver

  massaal niet betalen als er geen mogelijkheid is om cash te betalen en indien boete aanvechten via de rechtbank. De wet is er om toegepast te worden

 • paul Wils

  Cash is nog altijd een wettig betaalmiddel, en in een democratie heb ik nog steeds het recht om zelf te kiezen HOE ik betaal, zelfs al heb ik een bakkaart en smartphone, indien ik kies om contant te betalen moet dit kunnen, dus, smijt die fonkelnieuwe parkeermeters maar bij de schroothoop.

 • René Lenaerts

  Ze kunnen ook teruggaan naar ruilhandel voor betalingen. Naar analogie met het openbaar vervoer zou men anderzijds betaalkaarten kunnen invoeren, en waarom geen combinatie parkeerkaart - openbaar vervoer?

 • Gerard Braeckmans

  Het is duidelijk dat we acheruit aan het boeren zijn.