Nieuwe wet: vissers mogen geen leefnet meer gebruiken

.
Foto De Rycke .
Vissers mogen geen zogenaamd 'leefnet' meer gebruiken, een langwerpig net waarin gevangen vissen worden bewaard. Voortaan geldt het "catch and release"-principe. Enkel tijdens hengelwedstrijden zullen nog dergelijke leefnetten mogen gebruikt worden. Dat staat in een pakket nieuwe regels voor de riviervisserij die door de Vlaamse regering is goedgekeurd op voorstel van Vlaams minister Joke Schauvliege. De CD&V-minister verbiedt ook het gebruik van fuiken in de Beneden-Zeeschelde waardoor de semi-professionele visserij de facto wordt afgeschaft. 

Minister Schauvliege wil de regels voor riviervisserij tegelijk vereenvoudigen en aanscherpen. Het uiteindelijke doel is te komen tot "een ecologischere riviervisserij", stelt de CD&V-politica. De aangepaste regels komen er na overleg met de hengelaars zelf.

Eigenlijk mag je geen levende vis vervoeren, maar voor vissers bestaan er een aantal uitzonderingen. Zo mogen vissers vandaag tot 20 levende aasvissen kleiner dan 15 centimeter vervoeren en gebruiken tijdens het hengelen. Aasvissen zijn vissen die dienen om andere vissen mee te vangen, bijvoorbeeld roofvissen zoals snoek of meerval. Het aantal levende aasvissen wordt voortaan beperkt tot maximaal vijf. Het gebruik van zeldzame soorten zoals serpeling en kopvoorn is zelfs helemaal niet meer toegelaten.

Er komt ook een betere bescherming van de roofvissoorten. Zo wordt het gebruik van aasvissen in de periode van 16 tot en met 31 mei verboden ter bescherming van paaiende roofvissen.

Verbod op leefnetten 

Verder wordt het gebruik van leefnetten geschrapt. Leefnetten zijn de langwerpige netten met ringen waarin vissers hun gevangen, levende vissen bewaren. Het gebruik van die netten maakte het bestaande verbod op het vervoer van levende vissen "nauwelijks controleerbaar". Vissers zullen in de toekomst enkel nog een hengel, peur en schepnet mogen gebruiken. Enkel bij hengelwedstrijden zal het leefnet nog toegelaten zijn.

Ook fuikvissen verboden

Minister Schauvliege wil ook de fuikvisserij op de Beneden-Zeeschelde definitief aanpakken. Door het gebruik van fuiken kunnen grote hoeveelheden vis (in het bijzonder paling) worden gevangen, vissen die bovendien mogelijk op een illegale manier in het commerciële circuit belanden. Door het gebruik van fuiken te verbieden, schaft de minister die vorm van semi-professionele visserij af. De maatregel zou de steun krijgen van de hengelsector zelf. Daar zou een breed draagvlak bestaan om enkel nog recreatieve visserij met de hengel toe te laten.
86 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • MARC Heyns

  Het is een grote schande.ik ben nu 53 en ga al van mijn 12de vissen op voor met hennep .ik gebruik altijd leefnet om op het einde er een foto van te nemen en ze mooi terug te zetten.dat gaan ze me verbieden.Maar wedstrijdvissers mogen het wel maar daar is weer geld mee gemoeid .mevr schauvliege al eens gedacht dat dit discriminatie is.

 • Louis Heyens

  Beste minister, ik ga al +/- 50 jaar hengelen en ik één keer een controle gehad, dat was op een zijarm van de Maas in Lithoijen (een dorp in de gemeente Oss in de Nederlandse provincie Noord-Brabant). In België heb ik als visser nog NOOIT ook maar één boswachter gezien, laat staan een controle ondergaan. En toch eet ik graag een zelfgevangen ruisvoorn (rietvoorn) en die kan je in de handel niet kopen !!!

 • roger geens

  Zolang niet alles verboden is moeten ministers en staatssecretarissen verder zoeken naar onderwerpen waarop nog geen verbod is en ook daar een verbod uitvaardigen . .Ook vrijen met als gevolg dat er nieuw leven van komt moet verboden worden .Er zijn nu teveel levende wezens op aarde die men dan moet vernietigen door oorlog te voeren .

 • Karl Huysmans

  En het onverdooft ( af) slachten van schapen gaat rustig verder.

 • Christine Laevers

  Hier op het Franse platteland zijn er heel veel vijvers. Op een avond kwam mijn buurvrouw karpers brengen (13 stuks) die ze op een uurtje tijd gevist had bij schemer met enkele zoete maïskorrels op een privé-vijver van een andere buur. Ik zie niet meteen het nut in om leefnetten te verbieden. Mijn buurvrouw gebruikt er geen. Hier worden alleen de kleine vissen teruggezet en meteen. De anderen worden opgegeten.