Nieuwe wet tegen tekort aan medicijnen treedt in werking

Beeld ter illustratie.
Thinkstock Beeld ter illustratie.
Zaterdag treedt een nieuwe wet in werking om tekorten aan geneesmiddelen in ons land in te perken. Groothandelaars-verdelers zullen geneesmiddelen bestemd voor Belgische patiënten niet meer in andere landen mogen verdelen. Dat meldt het federale geneesmiddelenagentschap FAGG. 

Het tekort aan medicijnen in ons land blijft toenemen. Eind vorige maand waren meer dan 400 medicijnen tijdelijk niet meer te verkrijgen. Het gaat onder meer over bloedverdunners. 

Met een wetswijziging hoopt de overheid een van de oorzaken van de tijdelijke onbeschikbaarheid van sommige geneesmiddelen terug te dringen. Dat wil ze doen door te vermijden dat geneesmiddelen geleverd in het kader van de vervulling van verplichtingen van openbare dienstverlening, bestemd voor Belgische patiënten, in andere landen worden verdeeld.

Fabrikanten zijn voortaan zeker dat de geneesmiddelen die ze in het kader van hun leveringsplicht aan de groothandelaars-verdelers bezorgen, bij de Belgische patiënt belanden. Het "risico op distributie in andere landen" kan dus geen argument meer zijn voor fabrikanten en groothandelaars om een levering te weigeren.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Werd tijd die pharma bedrijven spelen op de beurs met ons leven.

 • chris delanghe

  De lusten en woekerwinsten worden netjes binnen de pharma gehouden, terwijl de lasten netjes op de maatschappij en sociale zekerheid worden afgehalspeld en uitgsmeerd. Zolang men er niet in slaagt ze mede verantwoordelijk te maken zal er geen moer aan veranderen. Dàt systeem kent maar een wet. Het meeste en makkelijkste geld verdienen op de kap van de consument. Die draait immers altijd op voor de kosten in dit model.

 • Gerd Peeters

  Oei, dan mogen ze niet meer verkopen aan de meestbiedende ofwat?

 • Febe Chapin

  Mooi zo, ik wist niet eens dat er zo een probleem/misbruik was.

 • jos beverke

  Door een tekort willen ze gewoon het gebruik van witte producten bevorderen en kunnen ze de merkproducten aan betere tarieven in het buitenland verkopen..