Nieuwe wet moet tweede Julie Van Espen vermijden

Paul Bloemen werd in mei 2019 veroordeeld voor de doodslag op kapster Anja Vanheer (47).
Vertommen Paul Bloemen werd in mei 2019 veroordeeld voor de doodslag op kapster Anja Vanheer (47).
Opnieuw is een zware crimineel op de loop nadat een rechter hem na zijn veroordeling niet onmiddellijk liet aanhouden. Paul ­Bloemen (53) werd in mei in Leuven tot vijftien jaar cel veroordeeld, maar blijkt al sinds eind augustus voortvluchtig. Ook na de moord op Julie Van Espen weerklonk er kritiek. "We hebben een wetsvoorstel klaar om de rechter meer middelen te geven om een veroordeelde op te sluiten", zegt Kamerlid Sophie De Wit (N-VA).

Paul Bloemen werd op 24 mei tot vijftien jaar cel veroordeeld door het Leuvense assisenhof, voor de moord op zijn vriendin Anja Vanheer (47) uit Kortenaken. Na de moord in augustus 2017 zat Bloemen veertien maanden in voorhechtenis, maar hij mocht naar zijn proces met een enkelband.

Na zijn veroordeling vroeg de openbaar aanklager aan de rechter om Bloemen onmiddellijk aan te houden, en hem naar de gevangenis te sturen. De rechter ging er niet op in. Rechters mogen zich van de wet hierbij enkel baseren op het vluchtgevaar. Omdat Bloemen zich altijd aan zijn voorwaarden hield en steeds op zijn proces opdaagde, kwam hij niet in aanmerking.

Bloemen werd naar huis gestuurd, in afwachting van een oproepingsbrief van de gevangenis. Maar eind augustus knipte Bloemen zijn enkelband door, en verdween. Sindsdien staat hij geseind, zo raakte gisteren/donderdag bekend.

N-VA-Kamerlid Sophie De Wit heeft nu een wetsvoorstel klaar dat rechters meer armslag moet geven. "Ze zullen niet alleen met vluchtrisico rekening moeten houden, maar ook met het recidivegevaar: het risico dat een dader opnieuw toeslaat", legt ze uit. De Wit gaat nu bij de andere partijen op zoek naar een meerderheid. Alvast minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zei eerder dat hij openstond voor een wetswijziging.
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bruno willems

  Dat laten ze lopen maar owee als je 1 km te vlug rijdt of een brood steelt

 • etienne vijverman

  een nieuwe wet voor wanneer ????? zoals vele zaken op de zeer lange baan als ze er werkelijk komen .............

 • Patrick Voet

  Dus er worden nieuwe wetten gemaakt? Waarom geen wet die het verbergen van het gelaat bij betogingen en rellen zwaarder straft? Waarom geen wet die geweld tegen hulpverleners zwaarder bestraft? Waarom geen wet die daders hun gemaakte financiele schade echt doet terug betalen.

 • Norbert Bauwens

  Daar gaan se sossen en de groenen zeker tegen stemmen...…….

 • Benny De Keyzer

  Die nieuwe wet gaat geen bal veranderen, of denk je nu echt dat iemand die veroordeeld is tot een effectieve gevangenis braaf thuis gaat wachten tot er een plek vrijkomt en dan zich braaf gaat aanmelden aan de gevangenis? Waarom gewoon geen wet die er voor zorgt dat een effectieve gevangenisstraf automatisch onmiddellijke aanhouding tot gevolg heeft? Al de rest is toch onzin van onkundige politici.