Nieuwe wegcode gaat vandaag in: bij ‘vierkant groen’ mogen alle fietsers en voetgangers tegelijk oversteken

Versoepelde regels moeten veiligheid van zwakke weggebruikers verhogen

Het ‘vierkant groen’ houdt in dat fietsers en voetgangers uit de verschillende richtingen telkens tegelijk groen licht krijgen om over te steken, terwijl auto’s en vrachtwagens nog even moeten wachten.
Benoit De Freine, VTM Het ‘vierkant groen’ houdt in dat fietsers en voetgangers uit de verschillende richtingen telkens tegelijk groen licht krijgen om over te steken, terwijl auto’s en vrachtwagens nog even moeten wachten.
Fietsers en voetgangers krijgen vanaf vandaag te maken met een versoepelde wegcode. Een nieuwe wet daarrond verscheen vorige week in het Belgisch Staatsblad. Een van de opvallendste nieuwigheden is het zogenoemde ‘vierkant groen’ op bepaalde kruispunten. Dat betekent dat alle fietsers en voetgangers uit de verschillende richtingen telkens tegelijk groen licht krijgen om over te steken, terwijl auto’s en vrachtwagens nog even moeten wachten. 

De versoepelde wegcode gaat vandaag in. De belangrijkste nieuwigheid is dus het ‘vierkant groen’-principe voor fietsers en voetgangers. Kruispunten die met dit systeem werken, worden uitgerust met verkeerslichten die pijltjes laten zien rond het silhouet van de fietser of voetgangers. Doel is om contact te vermijden tussen zwakke weggebruikers en auto’s en vrachtwagens, en zo dodehoekongevallen te voorkomen.

Een eerste proefproject met deze verkeersregeling werd begin vorig jaar ingevoerd op het kruispunt van de Londenstraat, Bordeauxstraat en Kattendijkdok-Oostkaai in Antwerpen.

Ook voor eigenaars van bepaalde bakfietsen zijn er nieuwigheden in de versoepelde wegcode. Zo worden drie- en vierwielers die minder breed zijn dan één meter gelijkgesteld met fietsen. Dat houdt in dat ze tegen de rijrichting mogen rijden in straten met beperkt eenrichtingsverkeer. Bakfietsen met een maximale breedte van een meter worden vanaf vandaag ook toegelaten in zones voor plaatselijk verkeer en in voetgangerszones.

De nieuwe wet bepaalt voorts dat
fietsertjes jonger dan 10 jaar voortaan onder alle omstandigheden op het voetpad mogen rijden. Nu is dat enkel toegelaten voor kinderen tot 9 jaar. 

Verder wordt de maximumsnelheid van elektrische steps, elektrische rolstoelen en hoverboards verhoogd van 18 kilometer per uur tot 25 kilometer per uur. Dat heeft vooral met Europese regelgeving te maken. In de praktijk rijden veel elektrische steps al 25 kilometer per uur. Vanaf volgende week zal dat ook wettelijk toegestaan zijn.

De afstand waarbinnen een voetganger verplicht gebruik moet maken van een zebrapad wordt dan weer teruggebracht van 30 naar 20 meter. Ook de afstand buiten de bebouwde kom tussen bestuurders van voertuigen en zwakke weggebruikers, zoals fietsers en voetgangers, wordt aangepast. Momenteel moet slechts een meter afstand worden houden, vanaf vandaag is dat anderhalve meter.

Lees ook binnen HLN+:

Hoe Brusselse fietsbrigade elke dag vecht tegen wegpiraten: “Sensibilisering? Och, boete is enige wat werkt”
296 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lodewijk Verborgt

  De wetgeving moet zo worden dat de auto altijd voorrang heeft op fietser en voetganger. Deze laatste twee kunnen zich veel beter aanpassen dan iemand met de auto. Gegarandeerd minder doden en ongevallen. Nu loopt en fietst men zomaar zonder op iets te letten. De auto is toch in fout.

 • Stijn Hardy

  Als de automobilisten zouden uitkijken voor fietsers voordat ze rechts afslaan en wat voorzichtig reden, dan zouden al deze regeltjes (en ook vele lichten) niet nodig zijn. Fietsen is (was?) levensgevaarlijk geworden, zonde dat het hiertoe is moeten komen ten koste van efficiëntie... We zullen namelijk allemaal langer op groen moeten wachten...

 • rudi berghmans

  bijna niet zichtbaar van op afstand voor autobestuurders ! uit ondervinding zeker als het regent

 • chris delanghe

  Dat zal nogal een boeltje worden. Ze gaan zolang blijven doorrijden zoals het hen uitkomt en de kluwens gaan nog erger, groter en langer worden. Dat weet het kleinste kind "zelfs met de laagste opleiding" ... Tegen dat de eerste auto terug doorkan is het allang weer vierkant groen.

 • Jean Schrans

  Het wordt tijd dat een organisatie wordt gecreeerd die de belangen van de autombolisten hard verdedigt...om hun rechten te verdedigen want alles maatregelen die vandaag zogezegd voor het verkeer worden genomen zijn doctrinaire anti-auto maatregelen