Nieuwe website matcht vrijwilligers met zorginstellingen

Hulpvoorhelden.be
RV Hulpvoorhelden.be
Vlamingen die ziekenhuizen en zorgcentra willen helpen in de strijd tegen het coronavirus, kunnen zich voortaan registreren op de website hulpvoorhelden.be. Zorginstellingen kunnen zich kosteloos aansluiten en via het platform meteen de juiste vrijwilligers contacteren.

Ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen wegens de coronacrisis alle extra hulp gebruiken. De grote toestroom aan vrijwilligersacties kwam de laatste dagen echter niet altijd terecht bij de juiste zorginstelling en overbelastte soms de administratieve diensten. Kleinere instellingen hebben dan weer vaak niet de middelen en mensen om snel vrijwilligers te zoeken.

Om daar een oplossing voor te bieden, ontwikkelden drie IT-ondernemers op vraag van Vlaamse ziekenhuizen op 48 uur tijd de website hulpvoorhelden.be. Vrijwilligers kunnen er zich aanmelden voor een aantal diensten. De lijst is samen met de zorginstellingen opgesteld en zal regelmatig worden aangepast naargelang de noden. Voorbeelden van vrijwillige diensten zijn: mondmaskers maken, kinderopvang, boodschappen doen of koken, de was doen, speelgoed bezorgen aan kinderen of mensen met een zware handicap, en telefonisch een praatje maken met ouderen.

Het Antwerpse zorgnetwerk Emmaüs maakt er al gebruik van. "Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen contact opnemen om hulp aan te bieden. Hulpvoorhelden.be zal al deze vragen stroomlijnen en zorgen dat de hulp op de juiste plaats terechtkomt", zegt voorzitter Inge Vervotte. "Ik roep dan ook op dat iedereen die een handje wil toesteken, gebruikmaakt van deze website. Dat zal ook de administratieve diensten in onze voorzieningen ontlasten.”
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Claudia Rosseel

  Het is om de veiligheid van de bewoners te garanderen dat er nu geen vrijwilligers binnen mogen.

 • Kristel Maldoy

  Is dit ook voor de mensen die instaan voor thuisverpleging? Want heb de indruk dat deze bij hulp wat vergeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de mondmaskers, waarvan er geen bij hen terecht kwamen.

 • Patrick Andries

  Hallo Kan dit mss niet naar andere sectoren ook uitgebreid worden waar zieke mensen kunnen vervangen worden en toch nog aant werk zijn Ik ben niet ziek en kan perfect werken Zeg maar als koerier of iets anders

 • Ludo Wouters

  Hoog tijd dat er maatregelen getroffen worden en die aan de zorginstellingen gegeven worden. Waar mijn moeder zit is niets toegestaan. Enkel op dinsdag mag de was worden opgehaald of terug gegeven worden. Mantelzorgers mogen niet binnen, de bewoners moet verplicht op hun kamer blijven. Het eten wordt op de kamer gebracht. Niemand mag nog iemand zien. Daar zijn de bewoners slechter af dan gevangenen, want die mogen hun cel nog uit.

 • Bernd Vaes

  Helden? Een groot proficiat oor de zorgverleners, maar "helden" is in vraag te stellen. Wat is een held? Bovendien verdienen alle burgers, niet alleen de zorgverleners, elke avond applaus. Alle burgers dragen bij tot de strijd tegen dat virus. Proficiat aldus aan alle!