Nieuwe voorzitter Open Vld eind maart bekend

Eind maart moet bekend zijn wie de opvolger van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten wordt.
OPENVLD Eind maart moet bekend zijn wie de opvolger van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten wordt.
Het partijbestuur van Open Vld heeft de statutaire procedure voor de verkiezingen van een nieuwe voorzitter en een nieuw partijbestuur opgestart. Vrijdag 27 maart zal de uitslag worden bekendgemaakt. Als geen van de kandidaat-voorzitters een absolute meerderheid haalt, volgt een tweede ronde waarvan we de uitslag op dinsdag 31 maart zullen kennen.

Tot nu telt Open Vld vier kandidaat-partijvoorzitters: burgemeester van Oostende en oud-minister Bart Tommelein, Kamerlid Egbert Lachaert, Vlaams parlementslid Els Ampe en de relatief onbekende Stefaan Nuytten uit Koksijde. Alle leden van Open Vld kunnen zich, onder bepaalde voorwaarden, tot maandag 24 februari kandidaat stellen. Het is nog niet bekend of huidig voorzitter Gwendolyn Rutten een nieuw mandaat ambieert.

In hun persbericht over de interne verkiezingsprocedure schrijven de Vlaamse liberalen ook dat Rutten en vicepremier Alexander De Croo de hoofdonderhandelaars voor de federale regeringsvorming zijn. De kandidaat-voorzitters en hun teams worden gevraagd "zich op dit vlak terughoudend op te stellen".

Ampe pleit voor rechtstreeks verkozen premier en staatsvermindering

Vlaams parlementslid en kandidaat-voorzitter Els Ampe pleit ondertussen voor de rechtstreekse verkiezing van de eerste minister, meer democratie in plaats van particratie en een eerste staatsvermindering in plaats de zevende staatsverhervorming. Dat stelt ze in haar ‘Groeimanifest’ waarin ze haar ideeën als kandidaat-partijvoorzitter uiteenzet.

Met haar Groeimanifest wil Ampe naar eigen zeggen de macht van de basis laten groeien en de staat op dieet. “Het is tijd dat de liberalen terug aan de kant staan van de burger. Tussen 1985 en 2003 boekten PVV en opvolger VLD altijd verkiezingswinst maar ergens onderweg loste Open Vld haar band met de basis”, stelt Els Ampe.

Ampe wil een nieuwe koers voor Open Vld. Volgens haar maakt de partijtop deel uit van een nieuwe adel, de staatsadel, “blind voor de dalende koopkracht van de gewone burger en in slaap gewiegd door eigen privileges”.

Els Ampe stelt dat het onderwijs en de administratie vrij van politieke ideologie moeten zijn en moeten voortgaan op wat bewezen is. Tegelijk wil ze het voorzorgsprincipe vervangen door het groeiprincipe: elke nieuwe regel of wet mag de groei niet afremmen.

In plaats van een zevende staatshervorming wil ze een eerste staatsvermindering via een belastingstop en een ‘overheidsplafond’. Om de koopkracht te laten groeien wil ze dat een loonsverhoging meer oplevert voor de werknemer dan voor de staat. Vandaag geldt volgens haar het omgekeerde.

Daarnaast heeft ze een hele reeks voorstellen die een eind moeten maken aan de particratie. Ampe wil de premier rechtstreeks laten verkiezen. Het wordt de burger die de coalitie kiest door de partijen in volgorde te plaatsen. De eerste partijen die aan een meerderheid geraken vormen dan een coalitie.

Intern kan de voorzitter maar twee termijnen aan het hoofd van de partij staan. Het partijbureau moet paritair samengesteld zijn. Daarvoor wil Ampe het bureau aanvullen met de vrouwelijke opvolgers met de meeste stemmen tot er evenveel vrouwen als mannen zijn. De voorzitter kan zichzelf ook niet langer als minister benoemen. Elke Open Vld-minister moet minstens verkozen zijn en als Ampe Open Vld-voorzitter wordt zal de partijraad zich uitspreken wie er minister wordt. Lijsttrekkers dienen ook rechtstreeks door de leden verkozen te worden.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  De burger kiest de premier, de partijleden kiezen de lijsttrekkers. Voor Ampe is populariteit blijkbaar belangrijker dan bekwaamheid. Waar wachten Tom Waes, Niels Destadsbader, Hazard en De Bruyne nog op om zich kandidaat premier te stellen?

 • GERARD DE PELECIJN

  Ze zeggen zo veel, wat moet men er nog van geloven?

 • danny janssens

  Rutten is de beste kandidaat

 • Hendrik Goris

  Kunnen ze eindelijk echt onderhandelen.

 • Paul Boutsen

  Rutten was helaas een te grote marionet van VHStadt en Degucht, nu zal ze de prijs betalen om "oude" politieke graaicultuur in stand te willen houden. Om het politiek spectrum een breder draagvlak te geven zou het beter niet Tommelein worden als voorzitter, hij was ook al jaren de schoothond van VdLanotte, topminister uit de regering VHStadt, en ontwerper van de cash and lease back toestanden. Ik wens het beste toe aan OVld maar zal er niet meer op stemmen.