Nieuwe voorzitter Liga voor Mensenrechten: "Mensenrechten meer dan ooit in gevaar"

Advocate Kati Verstrepen is de nieuwe voorzitter van de Liga voor Mensenrechten.
Photo News Advocate Kati Verstrepen is de nieuwe voorzitter van de Liga voor Mensenrechten.
De Liga voor Mensenrechten heeft een nieuwe voorzitter. Kati Verstrepen volgt Jos Vander Velpen op, die sinds 2004 aan het roer stond van de mensrechtenbeweging. Dat deelde de Liga gisteren mee, nadat de algemene vergadering Verstrepen had verkozen uit twee vrouwelijke kandidaten.

"Ik zal nooit zeggen dag ik gestreden heb. (...) Ik heb alleen mijn job gedaan. (...) Nu is het aan de jongere generatie", zegt Vander Velpen (69) in De Juristenkrant over zijn afscheid. Vander Velpen, die advocaat was aan de balie sinds 1973, noemt het Vlaams Blok-arrest uit 2004 zijn meest memorabele moment als voorzitter.

Tal van politici doen hun kiezers geloven dat we in 'erg woelige tijden' leven, dat het gevaar overal dreigt en dat verregaande inbreuken op fundamentele rechten, zoals het recht op privacy, nodig zijn om ons tegen deze dreigementen te beschermen.

Kati Verstrepen

Verstrepen

De nieuwe voorzitter, stafhouder tussen 2014 en 2016 aan de Antwerpse balie, waar ze actief was sinds 1988, zegt zich in het persbericht bewust te zijn van de uitdagingen. "Meer dan ooit is respect voor mensenrechten nodig, want meer dan ooit zijn mensenrechten in gevaar", zegt ze. 

"Tal van politici doen hun kiezers geloven dat we in 'erg woelige tijden' leven, dat het gevaar overal dreigt en dat verregaande inbreuken op fundamentele rechten, zoals het recht op privacy, nodig zijn om ons tegen deze dreigementen te beschermen. Het is de taak van de Liga om erop te wijzen in welke mate onze grondrechten hierdoor geschonden worden én dat het geenszins zeker is dat deze mensenrechtenschendingen leiden tot een verhoging van onze veiligheid", zegt Verstrepen.

De Liga besluit verheugd te zijn dat een vrouwelijke voorzitter de fakkel overneemt en "daarmee het maatschappelijke streven naar meer vrouwen in de praktijk omzet". Ze voegt eraan toe "op alle vlakken naar een zo groot mogelijke diversiteit" te blijven streven in haar bestuursorganen en achterban. 
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Dat is zeker weeral een groene of rode tafelspringer die alleen vreemdelingen verdedigt.

 • Tom Faes

  Hopelijk laat ze zich niet beinvloeden door Homans. Want dat is één van de zaken waar Homans sterk in is.

 • luc baken

  mensenrechten tellen blijkbaar alleen maar voor rode en groene stemmers en de rest kan allemaal de pot op ! opdoeken die handel

 • Fons Casteels

  Haar visie op "Mensenrechten" maakt ze duidelijk in haar boeken: asielzoekers hebben een heel arsenaal aan wetteksten ter beschikking (Belgische en/of Europese). En daarna kunnen ze diezelfde wetten gebruiken om hun familie over te brengen, wat in de praktijk betekent: hoger stempelgeld of leefloon, kindergeld, enz. Voor de Belgen is het veel simpeler: betalen aub.

 • Jos Vercammen

  Wanneer ik bepaalde commentaren lees waarin de "Liga voor Mensenrechten" bestempeld wordt als een nutteloze, linkse instelling die volgens sommigen zelfs moet verboden worden, dan kom ik tot de vaststelling dat deze organisatie, zelfs in een democratisch land als België nog steeds broodnodig is, om mensen te wijzen op het gevaar dat ook in Vlaanderen uitgaat van enkele extreem rechtse groepen.