Nieuwe Vlaamse regering kan dan toch niet rekenen op startpremie van miljard euro

De Vlaamse regering, hier nog met toenmalig Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld, tweede links onderaan).
BELGA De Vlaamse regering, hier nog met toenmalig Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld, tweede links onderaan).
Wie op 26 mei de Vlaamse verkiezingen wint en de regeringsonderhandelingen opstart, zal dat niet kunnen doen met 1 miljard euro op zak als startpremie, zoals eerder werd aangenomen. Dat schrijft De Tijd.

Enkele maanden geleden kondigde toenmalig Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) aan dat de volgende Vlaamse regering tegen het einde van de regeerperiode in 2024 liefst 1 miljard euro extra kon uitgeven als die regering het huidige beleid zou voortzetten. Hij baseerde zich daarvoor op de meerjarenraming van Vlaanderen.

Uit berekeningen die circuleren in Vlaamse regeringskringen blijkt nu dat die voorspellingen niet meer kloppen, aldus De Tijd. Er zullen de komende jaren minder inkomsten zijn voor de Vlaamse schatkist door de naar beneden bijgestelde groeiverwachtingen, de federale taxshift die op de Vlaamse inkomsten blijft wegen en de verlaging van de erfbelasting. 

Daarom werkt de Vlaamse administratie volop aan een update van de meerjarenraming. Er gaat minder marge zijn dan aanvankelijk gedacht, al is nog niet duidelijk hoeveel precies.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan peeters

  Vanaeken Jokke, jij hebt het blijkbaar moeilijk om te beseffen dat NVA compleet de mist is ingegaan, je komt nooit verder dan de onzin te herhalen van De Wever, misschien zelf eens leren denken in plaats van papegaai te spelen.......

 • Bob Segers

  Ik vraag mij af of al onze ministers en hun partijen nog even entoesiast zouden zijn moesten ze zoals elke werkende mens zo'n 100 euro per dag krijgen ? Wedden dat er niet zoveel afiches op de vlaamse wegen zouden hangen ? Komt er nog eens bij dat onze ( oude koning Albert ) toch nog 2600 euro per dag krijgt !!!! Waarom ?

 • vanaeken jokke

  En hoeveel overschot gaat Brussel hebben en hoeveel overschot gaan de Walen hebben met de miljarden belastinggeld die ze van Vlaanderen afromen.Vlaanderen zou de ring kunnen overkappen in Antwerpen zonder EEN euro te moeten lenen,of een nieuwe kerncentrale bouwen Monaco aan de Noordzee.

 • HUGO VERLOT

  Wanneer gaan de journalisten eens vragen beginnen stellen hoe de politiekers de put van 8 miljard schulden zullen invullen.

 • Rudi Valkenborgs

  Wat als: we ons allemaal zouden gedragen als regeringsleiders, dromen dat we dubbel zoveel verdienen, lenen à volonté en gaan bedelen bij familie en vrienden als we zelfs dan nog niet toekomen om ons luxeleventje te blijven leven?