Nieuwe verdachte diamantroof aangehouden

Het Brusselse parket heeft vandaag bevestigd dat er vorige week een nieuwe verdachte is opgepakt van de diamantroof op de luchthaven Brussels Airport. Het gaat om de 43-jarige Nordine A., die op 13 december al eens was opgepakt maar na verhoor was vrijgelaten.

De man werd op 23 december opnieuw opgepakt en op 24 december aangehouden door onderzoeksrechter Anciaux maar het parket was tot op heden in de onmogelijkheid over die aanhouding te communiceren.

De overval op Brussels Airport vond op 18 februari 2013 plaats en werd gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Die drongen het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink's stond. De overvallers haalden 121 colli's met voornamelijk diamanten uit het vliegtuig en gingen er vervolgens vandoor.

Marc Bertoldi

In de voorbije maanden werden al tien verdachten aangehouden in het onderzoek naar de overval. Vijf mannen die een rol zouden gespeeld hebben bij het verkopen van de buit, werden na verloop van tijd vrijgelaten onder voorwaarden. Begin december werd één van de vermoedelijke overvallers, de Fransman Marc Bertoldi op borg vrijgelaten, en zaten nog vier andere vermoedelijke betrokkenen bij de overval in de cel.

Vrijdag 13 december voerde de Brusselse federale gerechtelijke politie vier huiszoekingen uit en pakte ze twee personen op, bij wie Nordine A. Die twee werden ondervraagd en vrijgelaten maar moesten wel DNA-materiaal afstaan. Uit vergelijking van dat DNA met DNA-sporen die tijdens het onderzoek gevonden waren, zou nu blijken dat A. één van de mannen was die op het tarmac van Brussels Airport de overval pleegde. Zelf ontkent A. voorlopig elke betrokkenheid.