Nieuwe tunnel maakt verkeer naar Zeebrugge vlotter en veiliger

UNKNOWN

Vlaams minister voor Openbare Werken Hilde Crevits en burgemeester Patrick Moenaert van Brugge hebben de nieuwe tunnel in de N31-expresweg Brugge-Zeebrugge geopend. De tunnel aan de Koningin Astridlaan is één van de stappen die het wegverkeer van en naar de Zeebrugse haven vlotter en veiliger moet maken. De tunnel kostte 18 miljoen euro.

Belangrijke toegangsweg
De N31 is de belangrijkste toegangsweg tot de Zeebrugse haven. Door het ontbreken van een binnenvaartverbinding is het weg- en spoorvervoer voor de grootste kusthaven cruciaal. Maar de N31 doorkruist de Brugse woonkernen Sint-Michiels, Sint-Andries en het polderdorp Lissewege. De weg staat gecatalogeerd als één van de dodelijkste in Vlaanderen. Het omvormen van de gelijkgrondse kruispunten moet de weg veiliger maken.

Rotonde
De werken aan het kruispunt met de Koningin Astridlaan startten op 4 mei 2006. De ondertunneling is als eerste klaar. Nu start de aanleg van de rotonde boven de tunnel. Die werken moeten begin oktober afgerond zijn. Dan opent ook de nieuwe campus van de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende naast het kruispunt. Binnen dezelfde opdracht is ook een tweede kruispunt aangepakt. Ter hoogte van de Witte Molenstraat werd een fietsers- en voetgangerstunnel aangelegd.

Andere kruispunten
Brugge kijkt nu uit naar de heraanleg van de andere gelijkgrondse kruispunten in de N31. De Chartreuseweg, de Legeweg en de Koning Albert I-laan staan nog op de lijst. Brugge hoopt dat de kruispunten snel worden beveiligd want de trafiek in Zeebrugge neemt toe. In 2007 ontscheepten meer dan 1 miljoen vrachtwagens in de haven. De heraanleg van de kruispunten zit momenteel in studiefase. Vlaams minister Hilde Crevits beloofde vrijdag te waken dat er voldoende geld voor deze projecten zal vrijkomen. (belga/tdb)