Nieuwe studie: wie emotioneel minder intelligent is, denkt vaker rechts

Photo News
Wie minder goed met emoties omgaat en minder empathisch is, hangt eerder een rechtse ideologie aan. Dat concludeert professor psychologie Alain Van Hiel (UGent) in een nieuw onderzoek waarover De Morgen schrijft.

Mensen die rechtsgezind zijn, blijken eerder lager te scoren op tests van emotionele bekwaamheden, zo staat in een publicatie van professor Van Hiel en zijn team in vakblad Emotion. Van Hiel en co. onderwierpen via een representatieve steekproef 983 Belgische volwassenen aan een reeks tests waarin hun politieke overtuigingen en hun emotionele en cognitieve vaardigheden uitgebreid onderzocht werden.

Resultaat: wie slechter omgaat met emoties en dus emotioneel 'minder intelligent' is, neigt hoger te scoren op 'rechts-autoritair denken' en op 'een voorkeur voor sociale dominantie', de twee bouwstenen van een rechtse ideologie. "De resultaten verduidelijken dat wie minder emotionele capaciteiten heeft, vaker aangetrokken is tot rechts", zegt Van Hiel. Vooral in emoties herkennen, empathie en evenwichtig omgaan met de eigen emoties zijn aanhangers van rechts minder goed dan wie aangetrokken is door politiek links.

Nuance

"Het is opmerkelijk hoezeer linkse en rechtse mensen in psychologisch opzicht van elkaar verschillen", zegt Van Hiel. Sinds de jaren 50 is er een rijke traditie van dit soort onderzoek, waardoor we al langer weten dat mensen die eerder in welles-nietestermen denken en een wat lager IQ hebben, vaker aanhanger van rechts zijn. Maar de emotionele verschillen waren nog niet diepgaand geanalyseerd. "Wellicht zijn die de motor, de dieperliggende basis van de cognitieve verschillen", zegt Van Hiel.

Het kan volgens Van Hiel mee helpen verklaren waarom erg eenvoudige boodschappen die de doorgaans ingewikkelde feiten negeren en die vijandigheid tegenover de ander bepleiten zo aanslaan bij een deel van de bevolking. "Die communicatiestijl is nu erg in en dat verklaart voor een stuk ook de hulpeloosheid van links en de schijnbaar politieke dominantie van rechts", zegt hij. "Nuance, empathie en complexe inzichten zijn niet in de mode vandaag, noch in de media, noch op andere maatschappelijke terreinen."

De professor waarschuwt wel voor al te simplistische conclusies uit dit onderzoek. Het gaat om een bescheiden verband dat niet oorzakelijk is. Het is dus niet omdat je rechts bent dat je per definitie dommer bent of omdat je links stemt dat je slimmer bent.
237 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeroen Jacobs

  Moet je daarvoor een studie doen? Elk zinnig mens beseft dit maar al te goed. Heel emotionele mensen zullen steeds links zijn en ik ben daar persoonlijk best fier op. We leven in de meest onhumane tijden sinds de domesticatie van de mens.

 • Ferdinand Engelbeen

  Gino Denil, je kan het ook op een andere manier bekijken. Volgens een aardig artikel in The Spectator van James Delingpole, "It is not science I don't trust - it's the scientists" is het net omdat de ruime meerderheid van de sociologen links georiënteerd zijn dat de uitslag van dit soort onderzoeken al bij voorbaat vast ligt. Daarom dat het net in die sector compleet fout gaat met de wetenschap, o.m. de jarenlange fraude door Diederik Stapel met tientallen gefingeerde onderzoeken...

 • Gino Denil

  In een Amerikaanse studie noemde 89 procent van alle sociale psychologen zich links, maar 3 procent rechts. Onderzoek toont aan dat hoogopgeleiden vaker progressief denken dan lageropgeleiden. Studeren is met andere ideeën in aanraking komen en traditionele in vraag durven stellen. Daarom is hun wetenschap nog niet links en zijn ze ook niet sympathischer. Maar ze hebben wel oog voor de bredere context en nemen die mee in hun oordeel.

 • Yovanni Rochus

  Tja Dat wisten we toch allemaal al, zonder die studie?

 • Cecarine De Smet

  Dit bericht zou uit de publiciteit moeten gehaald worden, het zal vele mensen boos maken, en die vragenlijst is gewoon larie!!! Ik ken veel mensen die rechts stemmen die heel slim, intelligent zijn, oa wetenschappers, professoren, advocaten, rechters, politieagenten, verkoopsters, bedienden....eigenlijk heel veel mensen, maar geen enkele domme mens,want dat bestaat niet, iedereen heeft zijn eigen capaciteiten!! Deze prof moest zich schamen!!