Nieuwe staking in gevangenis Itter: twee gevangenen verwonden tien cipiers

BELGA
In de gevangenis van Itter (Ittre) in Waals-Brabant is opnieuw een staking uitgebroken. Dat meldt de liberale vakbond SLFP. Aanleiding is een zwaar geval van agressie waarbij twee gedetineerden gisterennamiddag tien cipiers hebben verwond. De staking zou 24 uur duren.

Begin deze week werd er in de Waals-Brabantse gevangenis al gestaakt, na een geval van agressie tijdens het weekend. Dinsdagnamiddag was het werk hervat, maar gisterennamiddag waren er opnieuw twee incidenten.

Eén gedetineerde keerde zich eerst tegen enkele cipiers, waarna een tweede gevangene zich wilde mengen in dat incident, aldus Christopher Ghyselinck van de christelijke vakbond. Verscheidene cipiers kwamen tussenbeide. In totaal raakten er tien gewond, zegt ook Jimmy Verlez van de liberale vakbond.

Bij het Gevangeniswezen spreekt men van twee gewonde cipiers. “Twee penitentiair beambten raakten lichtgewond tijdens de plaatsing van twee gedetineerden in een veiligheidscel”, luidt het daar. Volgens de vakbondslui is die informatie echter achterhaald.

Overleg met directie

Vanavond is er overleg gepland met de directie. “Daarbij zal het personeel gegarandeerde maatregelen vragen om een oplossing te bieden aan het grote personeelstekort in de gevangenis, en om de veiligheid in de instelling te kunnen garanderen”, zegt Verlez. “We verwijten onze directie niets, want zij zit in hetzelfde schuitje, maar er moet iets veranderen”, voegt Ghyselinck toe.

Intussen kunnen de gevangenen geen luchtje scheppen, is bezoek niet mogelijk en kunnen ze ook niet douchen. Agenten van de federale politie werden opgeroepen, onder meer om de voedsel en medicijnen te verdelen in de gevangenis.

In Itter is een vleugel voor geradicaliseerden uit het Brussels Gewest en Wallonië. Acht gedetineerden die wegens terrorisme zijn veroordeeld, sleepten vorig jaar de Belgische staat voor de rechtbank. Ze klaagden toen de omstandigheden van hun detentie aan.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JOHN LAMMENS

  Bosman Jo ik zelf werk Al van 2008 in gevangenis er is meer en meer agressie tegen ons en soms om onnozele dingen de basiswet zegt dat er in de gevangenis tussen gedetineerde op sectie niks mag worden doorgegeven als wij dit correct opvolgen worden we al uitgedaagd, verweten en bedreigd mss ook eens examen mee doen en stage lopen zoals elke penitentiair bewakings beambte moet doen vooraleer ze benoemd worden en waar is het respect van sommige gedetineerde wij volgen de basiswet!!!

 • Polutnik Ronald

  Hebben die cipiers dan geen peperspray of stroomstoot wapen.

 • Jo Bosman

  En... Die gedetineerden werden zonder enige reden agressief. Maak dat de kat wijs . Het zal wel weer zo zijn dat enkele cipiers hen het bloed onder de nagels uit pesten. Daar zijn ze heel goed in. In achteraf slachtoffer spelen ook .

 • Robin Verheyden

  Ik zie alleen heil in een veel strenger regime in plaats van de over-sociale aanpak van nu. Het is niet omdat men na de straf opnieuw moet reïntegreren in de maatschappij, dat men in de gevangenis niet streng mag behandeld worden. De recidieve cijfers spreken trouwens voor zich als het gaat over het afschrikkingseffect van een gevangenisstraf.

 • Eddy Van De Velde

  2 gedetineerden die 10 cipiers de baas zijn? Ben ik de enige die het onlogische daarvan inziet? Welke opleiding krijgen de cipiers?