Nieuwe staking in gevangenis Itter: twee gevangenen verwonden tien cipiers

BELGA
In de gevangenis van Itter (Ittre) in Waals-Brabant is opnieuw een staking uitgebroken. Dat meldt de liberale vakbond SLFP. Aanleiding is een zwaar geval van agressie waarbij twee gedetineerden gisterennamiddag tien cipiers hebben verwond. De staking zou 24 uur duren.

Begin deze week werd er in de Waals-Brabantse gevangenis al gestaakt, na een geval van agressie tijdens het weekend. Dinsdagnamiddag was het werk hervat, maar gisterennamiddag waren er opnieuw twee incidenten.

Eén gedetineerde keerde zich eerst tegen enkele cipiers, waarna een tweede gevangene zich wilde mengen in dat incident, aldus Christopher Ghyselinck van de christelijke vakbond. Verscheidene cipiers kwamen tussenbeide. In totaal raakten er tien gewond, zegt ook Jimmy Verlez van de liberale vakbond.

Bij het Gevangeniswezen spreekt men van twee gewonde cipiers. “Twee penitentiair beambten raakten lichtgewond tijdens de plaatsing van twee gedetineerden in een veiligheidscel”, luidt het daar. Volgens de vakbondslui is die informatie echter achterhaald.

Overleg met directie

Vanavond is er overleg gepland met de directie. “Daarbij zal het personeel gegarandeerde maatregelen vragen om een oplossing te bieden aan het grote personeelstekort in de gevangenis, en om de veiligheid in de instelling te kunnen garanderen”, zegt Verlez. “We verwijten onze directie niets, want zij zit in hetzelfde schuitje, maar er moet iets veranderen”, voegt Ghyselinck toe.

Intussen kunnen de gevangenen geen luchtje scheppen, is bezoek niet mogelijk en kunnen ze ook niet douchen. Agenten van de federale politie werden opgeroepen, onder meer om de voedsel en medicijnen te verdelen in de gevangenis.

In Itter is een vleugel voor geradicaliseerden uit het Brussels Gewest en Wallonië. Acht gedetineerden die wegens terrorisme zijn veroordeeld, sleepten vorig jaar de Belgische staat voor de rechtbank. Ze klaagden toen de omstandigheden van hun detentie aan.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.