Nieuwe spoorstaking dreigt tijdens Pukkelpopweekend

(Archieffoto)
Wannes Nimmegeers (Archieffoto)
De onafhankelijke spoorvakbond OVS heeft een stakingsaanzegging ingediend voor 17 augustus. Dat meldt de Brusselse nieuwssite BRUZZ, en het nieuws wordt bevestigd door HR Rail. Ook op 27 juli staakten de treinbegeleiders al vanwege hun problematische verlofsituatie.

Aanleiding voor de stakingsdreiging is een conflict over vakantiedagen. De kleine spoorvakbond OVS eist de garantie om aan minstens 15 procent van het voorziene kader gelijktijdig verlof te kunnen toekennen.

Volgens HR Rail vindt er op dinsdag 13 augustus waarschijnlijk een verzoeningsvergadering plaats om de staking te vermijden. “We hebben de stakingsaanzegging ontvangen en onmiddellijk de verzoeningsvergadering aangevraagd”, zegt Barbara Kielbaey, woordvoerster van HR Rail. HR Rail zit dinsdag samen met de bond en hoopt dat er daar een oplossing uit de bus komt. “We zetten alles op alles om de nodige treinbegeleiders voor 2019 aan te werven”, zegt Kielbaey.

Als de staking zou doorgaan, zou dat middenin het weekend van het Pukkelpop-festival bij Hasselt vallen, wanneer extra treinen waren gepland. 

Treinbegeleiders van de NMBS moeten nu doorgeven of ze al dan niet het werk zullen neerleggen. Op basis daarvan stelt de NMBS een alternatieve dienstregeling op. Tijdens de vorige staking, tijdens de Gentse Feesten en Tomorrowland, reden drie op de vijf treinen.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert Hendrix

  Er moeten minder auto's op de baan ,neem het openbaar vervoer zeggen ze dan waar ge niet kunt op rekenen.Voor het minste staken ze,die zouden eens in de privé moeten werken,Ik had in de 22 jaar dienst als automekanieker nooit opslag gekregen ,alleen index en nooit een extra dag verlof .Als ge bij de vakbond ging reclameren zeiden dat ze niets konden doen ,want in zo'n garage bedrijven werk maar ongeveer een 10 tot 15 man en daar konden ze zich blijkbaar niet druk over maken.

 • danny janssens

  zij die niet akkoord gaan, wat zou u doen als ze bvb uw bedrijfswagen afpakken of u geen verlof laten nemen? wees eens een beetje socialer verzuurde mensen!

 • bob jansens

  Waarom moet NMBS speciale treinen inleggen voor zo'n private organisaties? Dat NMBS eerst maar eens deftig algemeen openbaar vervoer aanbiedt.

 • Johan Balcaen

  Wat voor kleine kinderen werken er bij de spoorwegen? Voor alles beginnen te wegen en te schreien! Hoeveel dagen werken ze daar bij de spoorwegen per jaar?Durven ze dat eens aan de echte werken en niet klagende werknemers vertellen die 20 dagen verlof per jaar hebben +10 feestdagen.Graag zou ik dat iedere keer als ze als kleine kinderen beginnen te klagen en te wenen eens door de nieuws diensten vermeld wille horen hoeveel dagen verlof ze hebben en hoeveel dagen ze echt effectief per jaar werke

 • George Verbeek

  De vorige regeringen zijn verantwoordelijk voor de huidige stakingen. Immers door extreme besparingen en verschrikkelijk slecht management is het zo goed als onwerkbaar bij de NMBS - je moet er als een slaaf werken aan hongerloon, kan nooit verlof of overuren opnemen, het materiaal is kwikkel kwakkel en er heerst een hierarchie met echt tientallen niveaus, bijna de middeleeuwen. Je zou voor minder staken!