Nieuwe spoorbond doet er nog eens acht mogelijke stakingsdagen bij

BELGAIMAGE
Treinreizigers kunnen zich in het slechtste geval opmaken voor elf dagen van hinder op het spoor de komende maand. De spoorbond Metisp-Protect, een afsplitsing van de Franstalige socialistische CGSP, heeft een stakingsaanzegging aangekondigd voor maar liefst acht dagen.

De aanzegging kan leiden tot 24 urenstakingen op 25, 26 en 29 juni, en 2, 4, 6, 9 en 11 juli, luidt het in een persbericht.

Eerder deze week kondigde ook al het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) stakingsplannen aan (48 urenstaking vanaf vrijdag 22 juni om 03.00 uur), net als de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS, 24 urenstaking vanaf 27 juni om 22.00 uur).

De verschillende aanzeggingen zijn gericht tegen een voorstel tot herwaardering van de treinbestuurders. De opwaardering moet het loonverschil tussen wat treinbestuurders in de privé en bij de NMBS verdienen, kleiner maken. Het voorstel houdt onder meer in dat beginnende treinbestuurders een hoger startloon krijgen en dat er premies worden uitgekeerd bij een bepaalde anciënniteit. Baremieke verhogingen zitten er evenwel niet in. Omgekeerd is er de eis voor een hogere productiviteit, met meer flexibiliteit inzake prestaties en vrije dagen.

Metisp-Protect is een nieuwe vakbond bij het spoor. Hij kondigde eerder al eens meerdere dagen van staking aan, maar die plannen werden uiteindelijk afgeblazen.

Indien het tot staking komt, zal voor het eerst de minimale dienstverlening in werking treden.
49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elle Devee

  Privatiseren die handel. Heb heel mijn leven in de privesector gewerkt zonder al die extra voordelen die die gasten hebben. En wij moesten er ook niet aan denken om te staken.

 • Kurt Jonckheere

  Al die mensen die telkens commentaar geven op het spoor ,waren die dan allemaal niet geslaagd voor hun ingangsexamen ? En correct, staken lost nu niets op

 • Kurt Jonckheere

  Al die mensen die telkens commentaar geven op het spoor ,waren die dan allemaal niet geslaagd voor hun ingangsexamen ? En correct, staken lost nu niets op

 • Dolf De Wolf

  De beste stuurlui staan weer aan wel. Lekker kritiek leveren zonder ook maar iets over de hele situatie te weten. Met dank aan politiek en media die de boel weer verdraaien. Gelooft men nu echt alles wat in de media verschijnt.

 • Maxime Vanmaercke

  Tibd om te privatiseren. We gaan dan eens zien wat er met die stakers gebeurt. Ik hoop het toch.