Nieuwe rijopleiding van start op 1 oktober: "Nergens is het rijbewijs zo goedkoop als in Vlaanderen"

ANP
Het was al bekend dat na het rijexamen ook de rijopleiding in een nieuw jasje wordt gestoken. Gisteren, vrijdag, heeft de Vlaamse regering het voorstel van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) ook goedgekeurd. Vanaf 1 oktober moet je minstens negen maanden oefenen vooraleer je het examen mag afleggen, en wie zoon of dochter wil leren rijden, moet voortaan ook drie uur naar de les.

Op 1 juni wordt al een nieuw theoretisch en praktisch rijexamen ingevoerd. Kandidaat-bestuurders moeten extra manoeuvres uitvoeren en bewijzen dat ze met een gps kunnen rijden. De aankondiging zorgde voor een stormloop op de examencentra.

Op 1 oktober wordt dus ook de opleiding hervormd. Bedoeling is dat leerling-bestuurders meer oefenen voor ze hun examen afleggen. Uit studies is immers gebleken dat beginnende automobilisten een hoger ongevalrisico lopen. Daarom is het volgens minister van Mobiliteit Ben Weyts cruciaal dat beginnelingen goed zijn voorbereid vooraleer ze alleen de baan op gaan.

Met een theoretisch rijbewijs moet je voortaan minstens negen maanden lang rijervaring opdoen vooraleer je het praktisch rijexamen kan afleggen. Vandaag kan dat al na drie maanden. "De eerste kilometers van beginnende chauffeurs zijn de gevaarlijkste", weet Weyts. "Er moet genoeg tijd zijn om de juiste rijvaardigheden te ontwikkelen. We maken de oefenfase van de rijopleiding nu drie keer zo lang om jonge chauffeurs voor te bereiden."

Daarnaast zullen begeleiders die bijvoorbeeld hun zoon of dochter willen leren rijden in de toekomst ook een opleiding van drie uur moeten volgen in rijschool of bij een zelfstandige rijinstructeur. "De begeleiders spelen een hoofdrol in het leerproces", aldus Weyts. "We willen dat de begeleiders echt het juiste voorbeeld geven. We moeten absoluut vermijden dat het verkeerde rijgedrag gewoon wordt doorgegeven."

Volgens Weyts blijft het behalen van een rijbewijs in Vlaanderen goedkoop, zelfs "nergens in Europa zo goedkoop als in Vlaanderen". "We hebben een systeem dat uniek is in de wereld. Ik wou dat echt behouden, zodat ons rijbewijs ook na alle hervormingen het goedkoopste van Europa blijft."