Nieuwe rellen in Anderlecht?

UNKNOWN

De politie van de zone zuid in het Brussels Gewest zegt dat er nieuwe gewelddadige confrontaties op til zijn in Anderlecht. Die zouden volgens hun aanwijzingen woensdag of vrijdag kunnen plaats vinden. Mensen die niet in de betrokken wijken moeten zijn, krijgen de raad om er weg te blijven.

Racisme
De burgemeester van Anderlecht, Gaëtan Van Goidsenhoven (MR), stelt inmiddels dat het nog "voorbarig en zelfs gevaarlijk" is om de ordediensten te beschuldigen van racisme tijdens hun interventie van vorige week. De beschuldigingen zorgen ervoor dat het klimaat van wantrouwen in Brussel blijft bestaan, terwijl er net "kalmte en bedaring" nodig is, aldus de burgemeester.

Allochtone jongeren
Tijdens het afgelopen weekend werd gemeenteraadslid van Ecolo André Drouart publiekelijk ondervraagd over de reden waarom de politie bijna uitsluitend allochtone jongeren had opgepakt tijdens de incidenten. In totaal waren 193 van de 194 arrestanten allochtone jongeren. Voorzitter van de organisatie Mouvement contre le Racisme, l'Antisémitisme et la Xénophobie (MRAX), Radouane Bouhlal, beschuldigde de gemeente Anderlecht van het op een grove manier minimaliseren van het racistische karakter van de incidenten.

"Wachten met beschuldigingen"
"Het is geen zaak van het ene kamp voor te trekken ten opzichte van het andere. De daders van het geweld zullen worden vervolgd op basis van concrete elementen die de autoriteiten ter beschikking hebben", aldus de burgemeester. Volgens Van Goidsenhoven is het belangrijk om zich juist en krachtdadig te tonen ten opzichte van diegenen die in de fout zijn gegaan. "Men kan zich vragen stellen en verbaasd zijn, maar ik verkies om te wachten met de agenten, die zelf het slachtoffer waren van de agressies, te beschuldigen", stelt de burgemeester, die de tijd wil nemen om te analyseren in welke context de interventies werden gedaan. (belga/gb)