Nieuwe regels voor Belgische gepensioneerden in buitenland

Belgische gepensioneerden die in een andere Europese lidstaat wonen, kunnen na 1 mei 2010 ook in België terecht voor al hun medische verzorging. Ook voormalige grensarbeiders kunnen voor medische verzorging voortaan, onder bepaalde voorwaarden, terugkeren naar het land waar zij gewerkt hebben. Dat meldde de Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen.
 
Momenteel hebben Belgische gepensioneerden die in een andere EU-lidstaat wonen en vandaag op familiebezoek komen in België, hier enkel recht op dringende medische verzorging.
 
Levenslang recht op medische verzorging
Maar ook voor grensarbeiders is er dus een belangrijke nieuwigheid. Wie, in de 5 jaar vóór het begin van zijn pensioen, minstens 2 jaar als grensarbeider gewerkt heeft, zal voor de rest van zijn leven een recht op medische verzorging behouden in het vroegere werkland, en dit zonder beperking in tijd en in de aard van de verzorging.
 
Grensarbeiders uit de Belgisch-Nederlandse grensstreek zullen dit recht niet hebben, de grensarbeiders met de buurlanden Frankrijk, Duitsland of Luxemburg zullen wel een beroep kunnen doen op dit terugkeerrecht. (belga/sps)