Nieuwe reeks: de geheimen van Steve Stevaert

Tony Van Galen
Nooit eerder stapte een Belgische politicus zo charismatisch en populair als Steve Stevaert (60) uit het leven. En toch is het in de ergst denkbare staat van eenzaamheid dat Stevaert, dwars voor zich uit kijkend en naar geen mens meer zwaaiend, de ochtend van 2 april wegfietst van zijn stad, zijn vrouw en zijn leven. Een persoonlijk drama dat 1.001 vragen oproept. Onze journaliste Annick Grobben sprak uitgebreid met vrienden en collega's van Stevaert. Zij schetsen een beeld van een complexe man, een man met vele geheimen. Vandaag zoomen ze in op Stevaerts leven als piepjonge cafébaas, die het al op zijn 28ste tot provincieraadslid schopt.

Niemand heeft geweten wat er de laatste dagen van zijn leven in Stevaert is omgegaan. Hijzelf weet dat hem een aanklacht wegens verkrachting boven het hoofd hangt, maar zwijgt. Zelfs tegenover zijn beste vrienden, zoals de Limburgse architect Alfredo De Gregorio. "Het verwondert me ergens niet. Want Steve... wás gewoon zo. Altijd vriendelijk en voorkomend, maar niet echt warm. Je kon moeilijk tot in zijn hart geraken. Ja, ik ben lastig op hem geweest toen ik vernam dat hij dood was. Heb gedacht: 'Je had het daar toch over kunnen hébben met mij.'"

Niemand die begrijpt hoe het zo fout is kunnen lopen. Want talent, macht, geld: Steve Stevaert had het allemaal. Dat geld verzamelt hij met de uitbouw van een gigantisch café-imperium. Maar de gedreven ondernemer wil meer. Hij wil de politiek in.

Aanvankelijk twijfelen vrienden er serieus aan of Steve wel politieker kán worden. "Al was hij onze maat, die 'euhs' van hem: dat was dus echt om zot van te worden!" Maar Stevaert heeft als cafébaas - "De baas zijn zat hem in het bloed, hij is nooit een teamspeler geweest" - de beste leerschool gehad die hij zich als beginnend politicus kan dromen. "Hij wist als geen ander hoe mensen tikken." En dat gebruikte hij volop in zijn klim naar de macht en zijn hunkering naar bekendheid.

VANAF VANDAAG EEN HELE WEEK LANG IN HET LAATSTE NIEUWS. VANDAAG DEEL 1: CAFEBAAS MET BRANDENDE AMBITIES
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.