Nieuwe reddingshelikopter NH90 is operationeel

BELGA
De nieuwe legerhelikopters van het type NH90 kunnen voortaan ingezet worden voor zoek- en reddingsopdrachten. Generaal-majoor Frederik Vansina verklaarde vandaag het 40ste smaldeel van luchtmachtbasis van Koksijde officieel operationeel met een symbolische overdrachtsceremonie. Ook minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) woonde die bij.

In 2007 bestelde Defensie acht NH90-helikopters waarvan er vier ter beschikking gesteld zijn van de zeemacht. Het gaat om de zogenaamd NFH-uitvoering. De bestelling was goed voor een totaalinvestering van 300 miljoen euro. Vorig jaar werden de toestellen geleverd. De NH90 was al vaker te zien, onder meer op de Navy Days, het nationaal défilé op 21 juli en maakte recent nog deel uit van een grootschalige reddingsoefening aan de kust, maar de helikopters kunnen pas vanaf vandaag ingezet worden voor zogenaamde SAR-opdrachten (Search and Rescue).

Nieuwe trainingsfase
Dit stadium van initiële operationele beschikbaarheid houdt ook in dat de volgende trainingsfase aangevat kan worden met het oog op de inzetbaarheid tijdens maritieme operaties. Tijdens deze trainingsfase specialiseert de bemanning zich zodat de toestellen ook kunnen inschepen aan boord van een fregat.

Vervanger van Seaking
De NH90 is binnengehaald om op termijn de Seaking te vervangen. De Seaking zal wel nog tot eind 2017 ingezet worden, tot de bemanningsleden alle opleidingen hebben doorlopen. De ingebruikname van de NH90 ging gepaard met een symbolische overdracht waarbij de Seaking een duiker en een hulpverlener dropte, en de NH90 de twee terug oppikte.