Nieuwe racismerel tussen Luk Van Biesen en Meryame Kitir in de maak

Van Biesen (Open-Vld) en Kitir (sp.a) tijdens hun gezamenlijke verklaring op 16 september.
BELGA Van Biesen (Open-Vld) en Kitir (sp.a) tijdens hun gezamenlijke verklaring op 16 september.
Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen ligt opnieuw onder vuur nu hij in een interview met De Morgen zijn beruchte uitspraak over sp.a-collega Meryame Kitir - "dat ze beter terugkeert naar Marokko" - heeft ontkend. "Klopt niet, er was geen vleugje racisme mee gemoeid", zegt Van Biesen. "Ik stel vast dat zijn excuses niet oprecht waren", reageert Kitir. Ook bij Open Vld vallen Van Biesens woorden niet in goede aarde. "De voorzitter was al woest, en dat is met deze nieuwe verklaringen niet anders."

Van Biesen deed zijn uitspraak toen Kitir aan het woord was tijdens het debat in de Kamer over de sluiting van de Waalse Caterpillar-vestiging in Gosselies. Van Biesen ontkende die uitspraak in eerste instantie en doet dat nu dus opnieuw.

"Stommiteit"
"'Als de arbeiders van Caterpillar zo performant zijn, dan zullen ze tot in Marokko, Turkije of in de rest van de wereld werk vinden.' Dat heb ik gezegd, en dat was een stommiteit. Maar door de manier waarop de socialisten tekeergaan, maken zij de arbeidsplaatsen voor die categorie van mensen nog schaarser", aldus Van Biesen.

In datzelfde interview haalt de Open Vld'er ook uit naar Groen-Ecolo-fractieleider Kristof Calvo. "Kristof heeft mij misbruikt en diep gekwetst. Hij wil de hele zaak nu uitpraten, maar daar is het veel te vroeg voor. Ik geloof in die jongen, ik denk dat hij talent heeft. Maar vandaag exploiteert hij dat talent op een manier die ik in het parlement nog nooit eerder heb gezien. Hij stookt voortdurend."