Nieuwe plofkraak in Leest, daders spoorloos

David Legreve
In de Dorpstraat in Leest bij Mechelen hebben gangsters een plofkraak gepleegd. Opnieuw werd er een Argentabank geviseerd.

“Omstreeks 4.15 uur vanmorgen kregen we de melding”, bevestigt Dirk Van de Sande van de lokale politiezone Mechelen-Willebroek. De politie kwam massaal ter plaatse. De gangsters waren inmiddels al gevlucht. Ook ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse. 

We zijn meteen gestart met het onderzoek”, vertelt Van de Sande nog. “Momenteel wordt er een buurtonderzoek uitgevoerd en zullen de camerabeelden worden bekeken. Ook ons ANPR-netwerk zal worden ingeschakeld.” Inmiddels is ook het labo van het parket ter plaatse voor sporenonderzoek. Volgens de eerste berichten werd er geen buit gemaakt.

Of er ook een link is met de plofkraak van gisteren op een Argentafiliaal in Borsbeek zal verder onderzocht worden.

Tim Van der Zeypen

Febelfin vraagt overleg

Febelfin wil snel samenzitten met de kabinetten van de ministers van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en van Justitie Koen Geens (CD&V) om de reeds genomen maatregelen te evalueren en nieuwe plofkraken te voorkomen. Dat zegt de bankenvereniging , nadat bekend raakte dat op twee dagen tijd twee plofkraken plaatsvonden in bankkantoren in de provincie Antwerpen. Door de maatregelen die de banken zelf al namen, zijn de twee pogingen deze week mislukt, meldt Febelfin.

De banken hebben het afgelopen jaar overlegd met elkaar, politici en de politie op nationaal en internationaal niveau om de golf aan plofkraken te stoppen, en hebben ook maatregelen genomen. Zo zit er minder cash in de geldautomaten, werden de geldautomaten extra beveiligd en zijn er detectiesystemen geïnstalleerd die pogingen tot plofkraken doen mislukken.

“Dat deze aanpak werkt, blijkt uit het feit dat de recente kraken zijn mislukt”, klinkt het bij Febelfin, die toevoegt dat over de verschillende maatregelen per bank niet wordt gecommuniceerd uit veiligheidsoverwegingen.

De sectorvereniging blijft nauw overleggen met de banken, de politie en de betrokken overheden om de maatregelen voortdurend te evalueren en nieuwe plofkraken te voorkomen. Ook roept Febelfin de politiek en het gerecht op om voldoende middelen in te zetten om de criminelen snel op te pakken en streng te vervolgen.

Dit jaar viseerden criminelen al zeventien keer een geldautomaat in ons land, aldus Febelfin nog. Het gaat dan zowel om geslaagde ontploffingen als om mislukte pogingen. 

Tim Van Der Zeypen
Tim Van Der Zeypen5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Dagelijks wordt er ingebroken in Leest. Waarom is daar geen toezicht? Vroeger telde Mechelen 120 agenten, nu bijna 3 X meer. Vroeger kenden we bijna geen criminele feiten, nu dagelijks.

 • dirk declercq

  Sluit de deuren met toegang tot geldautomaten na 23u tot 6u .

 • Luke Vincke

  Waar moet je anders het geld gaan halen dan bij de banken? Beter dan een oudje op straat overvallen voor haar sjakosj.

 • David Buy

  Er hang toch bewaking camra om ze te vaten

 • DIRK VAN DESSEL

  OPla weeral ene