Nieuwe nummerplaten vanaf oktober in straatbeeld

(foto: vtm)
UNKNOWN (foto: vtm)
De traditionele rood-witte nummerplaten zullen langzaam maar zeker verdwijnen. Vanaf eind oktober of begin november worden ze vervangen door de nieuwe Europese nummerplaat met de kleurencombinatie robijn-wit. Dat laat staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe weten. De nieuwe nummerplaat zal ook zeven karakters tellen in plaats van de huidige zes.

De eerste exemplaren van de nieuwe Europese nummerplaat zullen ongeveer eind oktober/begin november verschijnen. Dat is vanavond vernomen van het kabinet van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe. Het nieuwe model wordt ingevoerd volgens een uitdoofscenario. Een termijn waarbinnen alle huidige nummerplaten uit het straatbeeld verdwenen moeten zijn, is er niet.

Eerste inschrijving
De nieuwe nummerplaten worden in eerste instantie alleen afgeleverd bij iedere eerste inschrijving, bij iedere herinschrijving en bij verlies of diefstal van een nummerplaat. Mensen op wie niets van het voorgaande van toepassing is, zullen echter nog jaren met de huidige nummerplaten kunnen blijven rijden. Een einddatum waarop de huidige platen verdwenen moeten zijn, is er niet.

Gepersonaliseerd
Automobilisten die een gepersonaliseerde nummerplaat wensen, zullen dat in de toekomst nog steeds (tegen betaling) kunnen, en krijgen vooraan op de nummerplaat het cijfer 9. De nummerplaten voor handelaars zullen groen op wit blijven. Ook voor de oldtimernummerplaten (die vandaag beginnen met de letter O, nvdr) is volgens het kabinet Schouppe een regeling voorzien.

Grootte
Of de grootte van de nieuwe nummerplaten voor sommige wagens voor problemen zal zorgen, is nog niet duidelijk. De woordvoerder van Schouppe geeft wel nog mee dat de nummerplaten voor motoren, waartegen heel wat motorrijders gekant waren omdat die platen te groot zouden zijn, aanzienlijk verkleind zullen worden.

De discussie in de federale regering over de kleurencombinatie voor de nieuwe Europese nummerplaat sleept al lang aan. Schouppe wilde de traditionele rood-wit-combinatie graag vervangen door zwarte letters op een gele achtergrond. Maar die 'Vlaamse' kleurencombinatie botste op verzet bij enkele Franstalige regeringsleden. Zij hielden vast aan de bestaande rood-wit-combinatie.
 
Schouppe lanceerde nog een compromisvoorstel: zwarte letters op een gele achtergrond met een rood randje errond. Maar ook die 'Belgische' variant kreeg geen steun.
 
Betere herkenning
Uiteindelijk is dus gekozen voor de combinatie van letters in robijn (voor de liefhebbers: RAL 3003) op een witte achtergrond. Dat kleurencontrast moet volgens Schouppe samen met de grotere nummerplaat leiden tot "een betere herkenning met het blote oog en met (digitale) camera's".
 
De nummerplaat zal ook zeven karakters tellen. De klassieke combinatie van drie letters en drie cijfers wordt voorafgegaan door een indexcijfer. Er wordt gestart met het cijfer 1. Dat levert meer dan 12,2 miljoen mogelijke combinaties op. Indexcijfers 1 tot en met 6 zijn voorzien voor de gewone inschrijvingen. Zo zijn er dus zo'n 73 miljoen combinaties mogelijk. De nieuwe Europese nummerplaat zal 20 euro kosten. De bestaande nummerplaten zullen geleidelijk uit het straatbeeld verdwijnen. (belga/adb/ep)