Nieuwe maatregelen tegen fraude moeten staatskas 150 miljoen euro opleveren: regering viseert kapitaal in het buitenland

Johan Van Overtveldt.
Photo News Johan Van Overtveldt.
De federale regering neemt een rits maatregelen om onder meer verborgen kapitaal in het buitenland beter op te sporen, boetes beter te innen en domiciliefraude aan te pakken. De ministerraad zette het licht daarvoor op groen. De maatregelen moeten de staatskas 150 miljoen euro opleveren, maakt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zich sterk.

In totaal gaat het om een tiental maatregelen waarmee de regering de strijd tegen fiscale fraude wil opvoeren. De regering neemt vooral Belgen met verborgen kapitaal in het buitenland in het vizier. Zo wordt de gegevensuitwisseling uitgebreid van enkel EU-lidstaten naar niet-EU-landen met wie er een wettelijke basis voor uitwisseling bestaat, en wordt de aanslagtermijn bij belastingplichtigen die gebruikmaken van juridische constructies in een belastingparadijs verlengd tot tien jaar.

Daarnaast krijgen de ambtenaren bij Financiën meer slagkracht: momenteel kunnen enkel hooggeplaatste ambtenaren iemand horen of een onderzoek instellen in het kader van een controle, maar daar wordt nu een mouw aan gepast.

Domiciliefraude

Tegelijkertijd moet ook de inning van boetes beter. Daarvoor werkt Van Overtveldt een protocol uit met minister van Justitie Koen Geens (CD&V), onder meer rond de digitalisering en efficiëntere doorstroom van gegevens naar de fiscus. Domiciliefraude wordt dan weer aangepakt door internationale inlichtingen te kruisen met de gegevens in het Rijksregister, om Belgische domiciliefraudeurs met een woning in het buitenland beter op te sporen.

Tot slot moet de invordering van belastingen vlotter. Financiën start daarom dit najaar met de uitrol van het 'horizontaal toezicht', een samenwerkingsmodel tussen fiscus en bedrijven. Volgend jaar worden ook de KMO's daarin opgenomen. De sancties voor wie niet meewerkt, worden bovendien verhoogd.

Dat alles moet de staatskas met 150 miljoen euro spijzen in het kader van de begroting van 2019, maakt Van Overtveldt zich sterk, "ondanks inkomsten die al op recordkoers zitten".
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jo vandenberghe

  De verkiezingen naderen,niets van geloven. Na 4 jaar de mensen te pluimen om door te sluizen naar hun achterban?Tijd voor verandering heel binnenkort.

 • Tom Faes

  Johan is weer bezig met wind te maken .

 • Roland Vanlerberghe

  Ze viseren altijd van alles maar het resultaat is altijd noppes.

 • guido vermeyen

  Zoals gezegd: De NVA is een driemanspartij, die echter met onbekwame NVA-ers moet besturen....houdt dat maar eens vol....

 • Daisy Vanreet

  Is die fraude na al die ministers en al die jaren nu nog niet opgelost. Of is het weer demagogie?