Nieuwe liften Kennedyfietstunnel moeten einde maken aan vele storingen

twitter @BenWeyts
Aan de Kennedyfietstunnel onder de Schelde in Antwerpen zijn donderdag nieuwe liften geopend na vier maanden van vernieuwingswerken. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zette er 400.000 euro voor opzij. Het vernieuwen en moderniseren van de liften was nodig omdat fietsers er om de haverklap te maken kregen met storingen.

De Kennedyfietstunnel ligt pal naast de tunnelkokers van de Kennedytunnel voor wegverkeer en is naast de Sint-Annatunnel voor fietsers en voetgangers de enige directe verbinding tussen beide Scheldeoevers in Antwerpen. De liften aan de Kennedyfietstunnel én de Sint-Annatunnel lieten het de voorbije jaren echter regelmatig afweten, wat veel mensen ontmoedigde om de fiets te nemen.

80 seconden

De nieuwe liften doen er nog slechts 80 seconden over om naar boven of naar beneden te gaan, ofwel 20 seconden minder dan voorheen. De liftdeuren, die vaak de oorzaak van pannes waren, zijn bovendien volledig vervangen. De binnenkant van de liftkooi kreeg een nieuwe bekleding en een parlofoon om problemen te melden.

Ook de liften van de Sint-Annatunnel worden volgens Weyts weldra aangepakt. Die werken beloven echter veel complexer te worden, aangezien er rekening moet worden gehouden met het erfgoedkarakter van de tunnel en de toegangsgebouwen. Weyts is bereid er 4 miljoen euro in te investeren.