Nieuwe legerhelikopters krijgen intelligente bescherming tegen raketten

De NH 90 helikopter.
BELGA De NH 90 helikopter.
De nieuwe NH90 helikopters van het leger krijgen een intelligent beschermingssysteem dat herkent door welk soort raket de helikopter wordt bedreigd en zelf de nodige bescherming activeert. De ministerraad heeft daarvoor de gunning goedgekeurd. De totale kostprijs van het contract bedraagt net geen 3,5 miljoen euro.

Ons land beschikt over acht NH90 helikopters: vier van de landvariant en vier van de maritieme variant. Het EWOS-systeem - dat staat voor Electronic Warfare Operational Support - komt op de landvariant, maar zal ook een studie gebeuren voor de maritieme versie.

Wat doet het EWOS-systeem? Het verwittigt de piloot wanneer er met een raket op de helikopter wordt gemikt, dus wanneer de helikopter "gelocked" is en de raket haar doelwit blijft volgen. Daarna gaat het systeem in de database op zoek naar welk soort raket het toestel bedreigt en activeert het de nodige beschermingsmaatregelen.

Afleiding

Het gaat daarbij veeleer om afleidingsmanoeuvres. Als de helikopter bedreigd wordt door een hittezoekende raket, dan zal het systeem flares of vuurpijlen laten afschieten die meer warmte produceren dan de motor van de helikopter. Indien het gaat om een raket die de helikopter zelf wil raken, dan zal het systeem aluminium snippers laten afschieten die de raken verwarren omdat er plots tientallen targets zijn. De F-16's en C-130's hebben gelijkaardige systemen.

De eerste versie van de EWOS zal drie maanden na de ondertekening van het contract beschikbaar zijn. Onze Jongens zullen met de eerste versie kunnen trainen wanneer ze volgend jaar worden ingezet in Mali. Het systeem zelf kost 2,7 miljoen euro en de prijs van het onderhoud bedraagt 780.000 euro. "Dankzij dit systeem kunnen we onze NH90 helikopters in een breder spectrum van operaties inzetten, zonder de veiligheid van ons personeel in gevaar te brengen", zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • chris bogaerts

    Zouden we er niet een stuk of 10 bij kopen. 4 toestellen voor het landcomponent is veel te weinig. Met een grotere vloot kunnen de vlieguren verspreid worden.