Nieuwe legerbaas ziet rol voor Defensie in relanceplan: “Enorme nood aan rekrutering”

Michel Hofman, sinds vorige vrijdag de nieuwe chef van Defensie.
BELGA Michel Hofman, sinds vorige vrijdag de nieuwe chef van Defensie.
Admiraal Michel Hofman gelooft dat Defensie een rol kan spelen in de sociaal-economische relance na de coronacrisis. De nieuwe Chef Defensie (CHOD) doelt niet alleen op rekrutering in het leger, maar ook voor de infrastructuurprogramma's. Hofman wil ook een beter evenwicht brengen tussen de middelen en de operaties in het buitenland, daarmee wil hij dus selectiever zijn in de keuzes. 

Hofman mag zich sinds afgelopen vrijdag de nieuwe legerbaas noemen. Zijn mandaat geldt voor vier jaar. Vandaag was hij een eerste keer uitgenodigd in de Kamer voor een eerste gedachtewisseling. De CHOD had geen gedetailleerd plan meegebracht, maar zette wel al een reeks grote lijnen uiteen over de richting die Defensie de komende jaren moet uitgaan.

De topuitdaging voor de komende jaren is de forse personeelsuitstroom bij het leger opvangen, maar ook de omschakeling naar nieuwe capaciteit die zich aandient. Zowat 10.000 soldaten zwaaien in de loop van de volgende jaren af, onder hen ook veel mensen uit het middenkader.

2.000 aanwervingen
"We hebben een enorme nood aan rekrutering", verklaarde Hofman. Dit jaar mikt het leger al op meer dan 2.000 aanwervingen. Maar in dat verband gelooft hij dat Defensie een "significante" bijdrage kan leveren aan de sociaal-economische relance. Dat geldt ook voor de infrastructuurprogramma's die op til staan. Hofman ziet daar opportuniteiten voor een groot aantal Belgische ondernemingen.

Belangrijk bij de rekrutering is dat het leger volgens Hofman nog meer moet investeren in zijn aantrekkelijkheid. Dat gaat over een combinatie van factoren. Hofman vernoemde een "solide statuut” met een bijhorende  verloning, maar ook adequate arbeidsvoorwaarden.

In die zin moet het leger kunnen beschikken over modern materiaal en geen ouderwetse infrastructuur. Ook moet er aandacht zijn voor de mobiliteit, want lang onderweg zijn is demotiverend. Als gevolg van de coronacrisis heeft het telewerk een boost gekregen, maar Hofman pleit daarnaast ook voor een goede spreiding van de kazernes over het grondgebied. Opvallend is ook dat de CHOD aandacht wil schenken aan het gezinsleven van de militair.

Operaties

Daarmee was Hofman aanbeland bij de operaties, een belangrijke aantrekkingspool voor jongeren die voor het leger kiezen. Rekruten moeten daar uitzicht op hebben, maar Hofman wil selectiever zijn in de keuze van operaties. "We moeten versnippering vermijden. We zijn soms aanwezig op veel theaters, met weinig mensen." Defensie ging misschien te vaak uit van zijn "can do-mentaliteit.”

Deelnemen aan een buitenlandse missie moet effect op het terrein teweeg brengen, vindt de legerbaas. "We willen een meerwaarde bieden in de operaties. Deelnemen aan operaties is als spelen in de Champions League", aldus Hofman. Hij citeerde de inzet van 'onze jongens' in Afghanistan, boven Syrië en Irak, in Libanon, als escorte van het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle of in de strijd tegen piraten in Somalië.

De militairen hoeven wat hem betreft niet langer meer te patrouilleren op straat. Die beslissing werd genomen in de nasleep van de terroristische aanslagen, maar in september wil Hofman die operatie stopzetten. “Er is voldoende tijd geweest om een structurele oplossing te vinden om de militairen te vervangen”, klinkt het.

“Defensie tolereert geen mishandelingen”

Vorige week doken getuigenissen op van (ex-)paracommando’s over rekruten die geregeld door hun instructeurs mishandeld worden in het trainingscentrum in Marche-les-Dames. Er zou daarbij sprake zijn van onverantwoorde opdrachten tot brutaal en zinloos geweld.

“Mishandelingen zijn zaken die Defensie niet tolereert. Gisteren niet, vandaag niet en morgen niet”, reageert Hofman. De procedures zijn in gang gezet om de aanklachten te onderzoeken. Hofman vreest dat dergelijke dérapages misschien nooit volledig kunnen voorkomen worden, maar blijft er wel van overtuigd dat ze niet veralgemeend mogen worden naar het volledige leger.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Pierre Dekeersmaecker

  Schaf het leger gewoon af en voeg wat taken toe aan civiele bescherming. Er moet bespaard worden en een leger hoeft niet als men toch confederalisme of splitsing wil. Simpeler om te fusioneren met Frankrijk of Nederland.

 • Gino Denil

  Vroeger bestond dat toch, een solide statuut. Nu is het een tijdelijk contract en wordt men in de fleur van zijn leven gedumpt. Om dan vast te stellen dat alle goede jobs ondertussen door de generatiegenoten ingenomen zijn.

 • Tamzin Andersen

  Misschien een docudrama over het leger uitzenden, zodat mensen zien wat een job in het leger allemaal inhoudt. Maar dan niet op TV maar op kanalen en sites die de jongeren aanspreken.

 • Joske Vermeulen

  Dat een ministerie tweeduizend mensen gaat aanwerven, is géén "bijdrage aan de socio-economische relance". Integendeel zelfs: de lonen van ambtenaren worden betaald door wie écht voor een economische meerwaarde zorgt: de privé-sector. En die gaan voortaan 100 miljoen extra moeten ophoesten voor die aanwervingen (2.000 m/v x gemiddeld 50.000 bruto per jaar).

 • Mario Tersago

  Dat men het leger wil optimaliseren, dat begrijp ik. Dat men defensie op een andere manier en meer toekomstgericht wil uitbouwen, begrijp ik ook. Maar ik stel me wel de vraag of we nood hebben aan nog meer ambtenaren.. Ik zou liever hebben dat men in menig overheidsdienst, zou afslanken alvorens nog meer aan te nemen. De werkende mens, de belastingbetaler, zal volgende jaren weten waarvoor hij moet werken.. Al die doppers, al die ambtenaren, corona, …