Nieuwe knieën kosten te veel voor N-VA

Thinkstock
Knieprotheses kosten de sociale zekerheid te veel geld. Dat vindt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp, die cijfers opvroeg bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Elk jaar krijgen zowat 20.000 Belgen een nieuwe knie, goed voor een jaarlijkse kost van 200 miljoen euro, berekende Van Camp, die ervoor pleit om de ingreep bij 95-plussers enkel uit te voeren als de patiënt niet dement is en de levenskwaliteit voelbaar verbetert.

De cijfers over het aantal mensen dat elk jaar knieprothese krijgt, dateren eigenlijk al van 2014. "Het recentste jaar waarvoor het kabinet-De Block beweert over cijfers te beschikken", hekelt Van Camp. In dat jaar ondergingen 23.000 mensen zo'n operatie, een stijging van 16 procent in 5 jaar tijd, zegt het N-VA-Kamerlid. 

En dat kost te veel, vindt ze. Van Camp berekende de kostprijs op ongeveer 8.000 euro per patiënt, waarvan 7.200 euro terugbetaald wordt. "Jaarlijks kosten 'nieuwe knieën' ons dus een 200 miljoen euro, complicaties niet inbegrepen."
Van Camp komt met een aantal voorstellen om de kostprijs te drukken. 

Opvallend: voor de N-VA'ster moet de ingreep bij 95-plussers gekoppeld zijn aan voorwaarden. "Vooral bij mensen op hogere leeftijd worden steeds meer knieprothesen geplaatst, ook bij 95-plussers. Daar zouden criteria aan verbonden mogen zijn: de ingreep moet voor een duidelijke verbetering in levenskwaliteit zorgen en de patiënt mag bijvoorbeeld niet dement zijn", zegt ze. 

Bovendien moeten ziekenhuizen die de ingreep maar af en toe uitvoeren, de operaties meer bundelen. "Er zijn ziekenhuizen - vooral in Brussel - die de ingreep minder dan 10 keer per jaar toepassen. Dat centraliseren we beter, om een hogere kwaliteit te bekomen", besluit Van Camp.
38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Peeters

  Langzame maar gestage afbouw van onze sociale zekerheid en gezondheidszorg door deze neoliberale kliek.

 • emiel Clarijs

  Bij nva vergeten ze graag dat die 'oude' mensen wel al die jaren braafjes bijgedragen hebben om ons gezondheidssysteem in leven te houden!, dit ruikt alweer naar een duits regime uit de vorige eeuw, want wie gaat de grens trekken?, God uit A.?, of het geld dat men op zijn rekening heeft ?,

 • raf stevens

  Het gaat over ingrepen bij 95-plussers als hun levenskwaliteit er niet door verbetert. Mensen met dementie kunnen geen toestemming geven. Oude mensen worden soms nodeloos door de onderzoeksmolen getrokken, ze krijgen daardoor hoop dat er iets aan hun situatie zal verbeteren. Als het niet lukt, trekt de arts de schouders op: we hebben geprobeerd. Die ingrepen zijn niet pijnloos en ook niet altijd zonder risico en in sommige gevallen is het echt sollen met de mensen.

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Onnoze wetsvoorstellen kosten niets ! Wel de kosten voor al die NVA ers in hun koppeke !

 • Arthur Houben

  En weer wordt de vergrijzende bevolking getroffen door nva, jullie vergeten dit toch niet in het stemhokje? Ik alvast niet: NOOIT nog nva! Krijgen vluchtelingen wél nog gratis medische verzorging op onze kap?!