Nieuwe kleurenversie van ‘Kuifje in Congo’ verschijnt enkel digitaal: erfgenamen Hergé willen geen “waarschuwing” bij album

Persconferentie over ‘Kuifje 90 jaar’.
Photo News Persconferentie over ‘Kuifje 90 jaar’.
Kuifje is vandaag precies 90 jaar. De nv Moulinsart, van de erfgenamen van tekenaar Hergé, heeft dat gevierd met een ingekleurde digitale versie van het tweede avontuur van de jonge reporter, ‘Kuifje in Congo’. Bij uitgeverij Casterman laat men weten dat er dit jaar geen sprake is van een papieren versie, zoals eerder wel het geval was bij de heruitgave van ‘Kuifje in het land van de Sovjets’.

Het album werd ingekleurd in de originele versie uit 1931 en wordt dus digitaal beschikbaar. Zo is het album voortaan ook te lezen op mobiele toestellen, zowel voor Android als iOS. "Tegenwoordig is het eerste contact met de realiteit digitaal", zegt Yves Février, directeur digitale media van Moulinsart. Een papieren versie is niet aan de orde, zegt hij. "De sterren staan op dit ogenblik niet goed, maar we hopen dat het er binnenkort toch nog van komt.”

Uitgeverij Casterman bevestigt dat er voorlopig geen plannen zijn om het ingekleurde album ook op papier uit te geven. "Niet om commerciële redenen", zegt editoriaal directeur Benoît Mouchart. "Van de kleurenversie van 'Kuifje in het land van de Sovjets' werden sinds de uitgifte in januari 2017 tot nog toe 300.000 exemplaren verkocht, een uitzonderlijk cijfer.”

Met of zonder waarschuwing

Volgens Mouchart heeft de beslissing van Casterman te maken met verschillende factoren. Zonder in detail te treden erkende hij dat er een verschil in mening bestaat tussen Moulinsart en Casterman. De uitgeverij is er voorstander van om de ingekleurde versie te voorzien van een begeleidende tekst die waarschuwt voor de context waarin het werk geschreven is. "Een standpunt dat niet gedeeld wordt door erven van Hergé", aldus Mouchart.

Hergé tekende 'Tintin au Congo' in 1930-1931, toen Afrika nog één grote kolonie was van de Europese mogendheden (Frankrijk, België, Groot-Brittannië, Duitsland, ...) en de blanke Europese elite er een zeer paternalistische houding tegenover de in haar ogen minder ontwikkelde zwarte Afrikanen op nahield.

Een dergelijke waarschuwing zou nochtans geapprecieerd worden door de Congolese gemeenschap: "We hebben jaren gewerkt, zonder financiële middelen, om de vooroordelen in dit album weg te werken", klonk het vandaag bij de voorstelling van de evenementen rond 90 jaar Kuifje.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Albert VERBRUGGEN

    gaan we nu ook alle griekse en romeinse schilderijen en kunstwerken verwijderen? Die geven toch ook in vele gevallen slaven en slavenhandel weer.

  • Nico Eeckhout

    Binnenkort moet er op alle stripalbums een waarschuwing "niet geschikt voor kinderen" komen...

  • Sylke Buysse

    "de in haar ogen minder ontwikkelde zwarte Afrikanen " Tja, de toenmalige Congolese stammen hadden natuurlijk al een zeer hoogstaande culltuur op sociaal en wetenschappelijk vlak, vergeleken met die barbaarse Westerlingen, dus dat idee was schandelijk subjectief, nietwaar ....??