Nieuwe klachten over seksueel misbruik door paters in internaat in Wezembeek-Oppem

Foto ter illustratie
iStock Foto ter illustratie
Bij de vzw Mensenrechten in de Kerk zijn deze week nieuwe klachten binnengekomen over seksueel misbruik door paters in een internaat in Wezembeek-Oppem. Dat schrijft De Morgen en wordt bevestigd door Rik Devillé van de vzw en gelijknamige werkgroep.

Het seksueel misbruik vond decennia geleden plaats in het Heilig Hartcollege in Wezembeek-Oppem, faciliteitengemeente in Vlaams-Brabant. "Deze week hebben we drie nieuwe klachten ontvangen", zegt gewezen priester Devillé. "Twee gevallen gaan over paters die al bekend waren voor seksueel misbruik. Een derde klacht gaat over een pater die nog niet in opspraak kwam. Hij werkte in Afrika. Als hij op bezoek kwam, maakte hij als piloot vliegtuigrondjes met kinderen die hij seksueel benaderde. Ze moesten voor de trip eerst afzonderlijk op zijn kamer passeren." De naam van deze pater is nog niet bekend en dat vereist nader onderzoek.

De slachtoffers zijn mensen op leeftijd die als kind misbruikt werden. "Wij delen hen in eerste instantie mee wat de mogelijkheden zijn voor verder gevolg van de klachten. We kunnen hen naar een opvangpunt verwijzen. Maar ze kunnen ook naar politie en parket stappen", stelt Devillé.

Bij de vzw Mensenrechten in de Kerk kwamen eerder vier klachten binnen over seksueel misbruik in dezelfde school. Die feiten zijn allemaal verjaard.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Bogaert

  Wat baat het dit item aan te kaarten? Iedereen gaat toch vrijuit! Niet Vangheluwe?

 • Ward Van Hoyweghen

  Al die godsdiensten zorgen wereldwijd voor niks anders dan problemen. Gewoon allemaal afschaffen die indoctrine organisaties en de wereldbol zal terug normaal ronddraaien. Als ze bij mij aan de deur komen leuren met hun gezever, maken ze de dag van mijn Mechelaar zeer geslaagd.

 • paul van de velde

  Moest je eens weten wat voor smeerlapperij er allemaal niet is gebeurt in de internaten waar de paters en de nonnen het voor het zeggen hadden en dat met met mede weten van bisschoppen tot de hoogste in rang ? Maar ja ze zijn te vriend tot in het koningshuis toe.

 • Rik Connaerdt

  Het woord kwaliteit krijgt een hele nieuwe betekenis voor het katholieke onderwijs.

 • Roy Cooks

  Het zijn allemaal dezelfden. Zelfs voor het onderdeurtje Daneels zou ik mijn handen niet in 't vuur durven.