Nieuwe Kinderrechtencommissaris lanceert #carolineluistert

kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens
Koen Broos kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens
De nieuwe Vlaamse Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens roept basisscholen en secundaire scholen op filmpjes of verhalen in te zenden waarin leerlingen getuigen over hun participatie-ervaringen. Ze lanceert daarvoor de actie #carolineluistert.

Dit najaar bestaat het kinderrechtenverdrag 30 jaar. De nieuwe Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens wil graag aandacht vragen voor artikel 12 uit dat verdrag. Dat artikel bepaalt dat kinderen het recht hebben op een eigen mening en dat er ook rekening gehouden wordt met die mening. 

"Kinderen willen écht gehoord worden", zegt Vrijens. "Ze vragen om betrokken te worden bij beslissingen die hun leven beïnvloeden. Volgens artikel 12 van het kinderrechtenverdrag hebben ze dat recht. Ik wil van kinderen en jongeren graag horen wanneer ze zich écht gehoord en betrokken voelen en wanneer niet. Daarmee wil ik als kinderrechtencommissaris aan de slag", klinkt het.

Om de daad bij het woord te voegen, lanceert Vrijens de actie #carolineluistert. Daarin vraagt ze aan basisscholen en secundaire scholen om filmpjes of verhalen, met ervaringen en meningen van leerlingen, in te zenden. Scholen die zich registreren, krijgen een educatief pakket en hebben dan tot 15 november de tijd om ervaringen in te zenden. 

Wie deelneemt, maakt kans op een bezoek aan de school door de Kinderrechtencommissaris of een schoolbezoek aan het Kinderrechtencommissariaat in het Vlaams Parlement. Er worden zes scholen uitgeloot.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerd Van nieuwenhove

  Kinderen moeten het recht hebben om hun ouders minstens ter verantwoording te roepen ! Ik ben nu 75 jaar en nog steeds voel ik de straffen , slagen en vernederingen .... Destijds stak iedereen zijn kop in het zand ? Heb het zaterdag nog gezien op ned. 3 film ‘ the day will be come ‘ zou verplicht te bespreken leerstof moeten worden .

 • Gaston Batsleer

  Los van de zin of zinloosheid van deze functie en aanhang, toch weer belastinggeld dat hiervoor gebruikt wordt. Een pure kost dus zonder return naar de overheid toe

 • Emile De Smedt

  In feite een overbodige functie.Leg veranwoordelijkheid bij de ouders.Opvoeding begint thuis en kinderen moeten van huis uit weten wat kan en niet kan.Keuvelen over pedagogische tik is ontvluchten van verantwoordelijkheid.Is net zoals rechter die vinger opsteekt naar jonge boef en zeggen blijft het mag niet.Ook gehoord of kindren niet tegen been van moeder mogen stampen.Vroeger waren kinderen nog kinderen nu boelmakertjes die nog op eigen schoentje plassen;

 • Tamzin Andersen

  De Kinderrechtencommissaris zou de kinderen ook moeten vertellen dat recht op eigen meningsuiting niet hetzelfde is als onbeschoft roepen en schelden. Mondigheid wil zeggen dat je op een beleefde manier je mening verkondigt en die staaft met argumenten.

 • willem merken

  En voor wanneer een plichtencommissaris, een respectcommissaris?