Nieuwe gedenkplaat onthuld op herdenkingsplechtigheid in Buizingen

BELGA
Vanmorgen heeft in de Halse deelgemeente Buizingen een herdenkingsplechtigheid plaatsgevonden voor de slachtoffers van de treinramp die er vijf jaar geleden plaatsvond. Tijdens de ceremonie, die werd bijgewoond door de gouverneurs van Vlaams-Brabant en Henegouwen en verschillende leden van de federale regering, werd een nieuwe gedenkplaat onthuld ter nagedachtenis van de 19 dodelijke slachtoffers en de vele anderen die fysiek of psychologisch gewond raakten.

Naast de namen en geboortedatums van de 19 overledenen heeft de gedenkplaats als inscriptie "Moge de trein nooit meer de eindbestemming zijn - Pour que plus jamais le train ne soit la fin du voyage".

De Vlaams-Brabantse gouverneur Lodewijk De Witte en de gouverneur van Henegouwen, Tommy Leclercq, hielden een korte toespraak en legden bloemen neer aan de gedenkstaan op het Gemeenteplein van Buizingen. Ook een Vlaamse en Franstalige woordvoerder van de slachtoffers namen het woord terwijl schrijvers-dichters Stefan Hertmans en Pierre Coran elk een gedicht voordroegen. De ceremonie werd muzikaal opgeluisterd door 5 muzikanten van het Conservatorium van Bergen en het 30-koppige koor Vox Veroni uit Lembeek-Halle.

De plechtigheid werd bijgewoond door een vertegenwoordiger van het koninklijk paleis, minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, minister van mobiliteit Jacqueline Galant, burgemeester van Bergen Elio Di Rupo, burgemeester Dirk Pieters en enkele leden van het Halse schepencollege.

Moge de trein nooit meer de eindbestemming zijn