Nieuwe flitser kan fietsers flitsen, maar "geen prioriteit" voor politie

Met deze superflitser kunnen ook elektrische fietsen worden geflitst.
De Coster / De Rycke Met deze superflitser kunnen ook elektrische fietsen worden geflitst.
De politie van Ronse voert voortaan snelheidscontroles uit met een zogenaamde superflitser, een digitaal toestel dat niet langer vast zit in een wagen, maar dat ook in een vuilnisbak wordt verstopt. Het toestel meet zo nauwkeurig, dat er in principe niet alleen auto's, maar ook fietsers geflitst kunnen worden. Al is dat geen prioriteit, geeft de Ronsese politie aan.

"Met het nieuwe flitsapparaat kunnen we voortaan ook snelheidscontroles doen waar het voordien niet mogelijk was omdat we onze flitsauto er niet kon parkeren. De nieuwe flitser kan overal staan, ook in het smalste straatje in het centrum", zegt Patrick Boel, zonechef van de politie Ronse.

Niemand ontsnapt voortaan dus nog aan het oog van de supercamera. "Het apparaat is ook veel performanter: het meet veel preciezer dan een analoge flitser. Doordat het ook bij lage snelheden nauwkeurige snelheidsmetingen doet, is het in principe zelfs mogelijk om fietsers te flitsen als die te snel zouden rijden. Zo zou een elektrische fiets, die een nummerplaat heeft, kunnen geverbaliseerd worden."

De politie in Ronse is echter niet meteen van plan om actief te gaan controleren op te snelle fietsers. "Fietsers vormen zeker geen prioriteit en we zijn helemaal niet van plan om hen nu te viseren. Dit toestel is zeker niet daarvoor aangekocht", benadrukt de Ronsese politiebaas.

Al zegt diezelfde Patrick Boel op Radio 1 wel dat er effectief fietsers aan de kant kunnen worden gezet voor overdreven snelheid. "Wij hebben hier in de Vlaamse Ardennen heel wat hellingen. Sommige wielertoeristen denken dat ze aan een wedstrijd bezig zijn. Als ze een helling afrijden steken ze voertuigen voorbij die zich aan hun snelheid houden van 50 km per uur. De fietsers kunnen dus ook ongevallen veroorzaken. Wanneer ze zouden geflitst worden, zouden ze ook aan de kant gezet en geïdentificeerd worden, en een boete krijgen."