Nieuwe defensieminister Philippe Goffin (MR) maakt kennis met legerstaf

Minister Philippe Goffin en generaal Marc Compernol aan het hoofdkwartier van Defensie in Evere.
Christophe Licoppe © Photo News Minister Philippe Goffin en generaal Marc Compernol aan het hoofdkwartier van Defensie in Evere.
Na Steven Vandeput (N-VA), Sander Loones (N-VA) en Didier Reynders (MR) was het deze middag de beurt aan Philippe Goffin (MR) om in het hoofdkwartier van Defensie in Evere kennis te maken met de generale staf. Net als zijn voorganger is hij minister van Defensie in lopende zaken. Bij zijn bezoek wees Goffin op de noodzaak om zo snel mogelijk een nieuwe regering te hebben "met een defensieminister met volle bevoegdheden, want de uitdagingen van defensie zijn belangrijk".

Minister Loones en minister Vandeput kregen bij hun eerste bezoek aan het Kwartier Koningin Elisabeth in Evere nog een ontvangstceremonie met de muziekkapel en een défilé door de verschillende legercomponenten. Nu werd de ontvangst net als bij minister Reynders beperkt gehouden, met een erehaag van de studenten van de koninklijke militaire school. 

(lees verder onder de tweet)

Goffin, ook bevoegd voor Buitenlandse Zaken, weet wat de noden zijn bij Defensie. "Herinvesteringen zijn nodig in het personeel, in het materiaal. Er zijn belangrijke uitdagingen. We zitten in lopende zaken, maar de wereld blijft draaien, de veiligheid moet worden verzekerd." 

Hoofd van Defensie, generaal Marc Compernol, heette de minister welkom op het hoofdkwartier in Evere. Hij beloofde hem een uitgebreide briefing en zoveel mogelijk info te geven. “Dinsdag hadden we al een aftastend kennismakingsgesprek van een uur”, vertelt de stafchef van het Belgisch leger aan Belga.

Het is niet de eerste keer dat Compernol uit de doeken moet doen aan zijn voogdijminister hoe Defensie in elkaar zit. Goffin is al de vierde defensieminister sinds het aantreden van de regering-Michel in 2014. “Dat is het politiek spel. Het is natuurlijk altijd beter om maar één minister te hebben”, geeft Marc Compernol toe. 

“Zo kort mogelijk”

Door het vertrek van N-VA uit de regering-Michel was Loones minder dan drie weken na zijn kennismakingsbezoek in Evere al geen minister meer. Verwacht wordt dat Goffin toch wat langer de plak zal zwaaien bij Defensie. Zelf hoopt hij dat niet. "Zo kort mogelijk", is zijn antwoord op de vraag hoe lang hij defensieminister gaat blijven. Hij legt uit waarom: "het ritme van de wereld van de veiligheid is niet compatibel met die van een regering in lopende zaken, dus is het uiteraard dringend een regering met volle bevoegdheden te hebben om de prioriteiten aan te pakken.”

Die wens wordt gedeeld door de baas van het Belgisch leger: “Zoals iedereen wachten wij vol ongeduld op een regering met volle bevoegdheden, omdat je dan vooruit kunt. Al verwacht ik wel dat er nog wat gerealiseerd wordt met de nieuwe minister van Defensie. Dat hebben we toch ook gedaan met minister Reynders. Zo werd er nog een belangrijk contract voor nieuwe fregatten en mijnenjagers ondertekend door Didier Reynders, maar dat was een beslissing van de vorige regering.”

Zo kort mogelijk dus, maar het is niet uitgesloten dat MR ook de volgende defensieminister mag leveren. Als dat zo zou zijn, zegt Goffin niet nee tegen de job. "Het is een boeiende uitdaging. Ik leer hier een leger kennen met veel goesting, ambitie en kwaliteitsvol personeel. Als ik verder mijn bijdrage mag leveren aan de transitie die defensie nu moet doormaken, dan zal ik zeer vereerd zijn." 

Christophe Licoppe © Photo News
Christophe Licoppe © Photo News
BELGA PHOTO THIERRY ROGEReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.