Nieuwe databank geeft elke gemeente klimaatscore

Een bouwvakker brengt dakisolatie aan in een woning. Goede isolatie kan zorgen voor minder CO2-uitstoot.
ThinkStock Een bouwvakker brengt dakisolatie aan in een woning. Goede isolatie kan zorgen voor minder CO2-uitstoot.
In een nieuwe online databank van de vijf Vlaamse provinciebesturen krijgt elke stad en gemeente een klimaatrapport. Zo kunnen lokale besturen hun beleid toetsen en eventueel bijsturen. Dat meldt De Standaard vandaag.

In Oostende stoot een gezin gemiddeld 2,22 ton CO2 uit per jaar. Daarmee staat de kuststad helemaal bovenaan als gemeente met de minste uitstoot. Onderaan de rangschikking staat Voeren met 6,65 ton. De cijfers gaan over 2016 en zijn de meest recente. Het Vlaamse ­gemiddelde was 3,51 ton. Dat Oostende en andere kuststeden het relatief goed doen, komt onder andere door de grote hoeveelheid appartementen in die steden, die vaak grote delen van het jaar leegstaan.

Geen bemoedigende cijfers

"De cijfers zijn niet erg bemoedigend", zegt Kim Rienckens, ­beleidsmedewerker klimaat van de provincie Oost-Vlaanderen, die bij de opmaak van de databank betrokken was. "Gemiddeld is er wel een lichte daling van de uitstoot, maar er is nog werk aan de winkel. Zowel voor verwarming als voor mobiliteit zal er meer ­nodig zijn om de doelstellingen van het Burgemeestersconvenant te halen.”

Het Burgemeesterscon­venant is een Europees initiatief dat een engagement inhoudt om tegen 2030 de uitstoot van CO2 met 40 procent terug te dringen. Veel gemeenten hebben het convenant getekend.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos robben

  men zou beter stoppen met waardeloze larie te verkopen

 • Gino Denil

  Als je dus in een kleine gemeente 100 vakantiewoningen neerpoot die 9 maand op een jaar leeg staan heb je een betere klimaatscore. Terwijl er door het verkeer er naar toe van vakantiegangers en hun 3 maand bezetting van die huisjes een toename is van CO² uitstoot. Van kromdenken gesproken.

 • Gino Denil

  Tel dan op het platteland de tuinhuisjes er ook maar bij. Die worden ook niet verwarmd. En bij de kust moet je ook de CO² uitstoot tellen van al de vakantiegangers - vooral stedelingen - die er naar toe rijden. Daar zijn is de combinatie verstikkende stad-kust voor verantwoordelijk. De parkingbewoner geniet gewoon van zijn tuintje.

 • Leo Marien

  Wat wil men nu eigenlijk bereiken, de burger laten opdraaien voor de kortzichtigheid van de politieker? De groene lobby heeft blijkbaar alles goed voor mekaar, de mobiscore, klimaatscore.... Gisteren ook even geluisterd naar de bouwmeester, laat meester daar maar van af. Voelt zich verheven boven alles en nog wat. Hij was zo gelukkig met zijn penthouse mobiscore 10. En daar betalen wij belastingen voor????

 • Peter Bosmans

  Men kent het probleem van de vakantiewoningen, maar toch telt men ze erbij. Normaal gezien mogen deze woningen, waar vaak niemand gedomicilieerd is, niet in de berekening opgenomen worden. Ook hebben gemeenten met toeristische bezienswaardigheden meer vervuiling van bezoekers.