Nieuwe dag, nieuwe rel: Homans reageert woedend op anonieme kritiek uit de meerderheid

"Ze zit nu in het parlement, niet meer in een sociale woonwijk. Het zou goed zijn als ze zich ook zo gedraagt", zei een 'topper binnen de meerderheid' in De Tijd.
BELGA "Ze zit nu in het parlement, niet meer in een sociale woonwijk. Het zou goed zijn als ze zich ook zo gedraagt", zei een 'topper binnen de meerderheid' in De Tijd.
Vlaams N-VA-minister Liesbeth Homans reageert als door een wesp gestoken op enkele anonieme uitspraken van een 'topper uit de meerderheid' over haar stijl in De Tijd. "Beneden alle peil", hekelt ze op Facebook, daags nadat minister-president Geert Bourgeois ontkend had dat zijn ploeg een 'kibbelkabinet' is.

Verschillende kranten staan vandaag stil bij de gespannen sfeer onder de Vlaamse coalitiepartners. De Tijd citeert daarbij ook anonieme kritiek op de "arrogante" stijl van de viceminister-president van N-VA.

"Homans moet eens beseffen dat kritiek op haar beleid geen aanval op haar persoon is", aldus 'een topper uit de meerderheid'. "Ze zit nu in het parlement, niet meer in een sociale woonwijk. Het zou goed zijn als ze zich ook zo gedraagt."

"Stigmatiserend voor alle sociale huurders"

"Ongelofelijk", reageert Homans op haar Facebookpagina. "De link die hier wordt gelegd tussen een sociale woonwijk en mijn stijl vind ik beneden alle peil. Niet alleen is het stigmatiserend voor alle sociale huurders en ongehoord, daarenboven is een parlementslid echt niet meer waard dan een sociale huurder."

"Ook is het vreemd dat er wordt geschreven dat de recente uithalen naar mij geen aanvallen zijn op mijn persoon maar wel op mijn beleid... Om het dan vervolgens opnieuw over mijn stijl te hebben. Inhoudelijke kritiek hoor ik zelden, kritiek op mijn stijl is bijna dagdagelijkse kost geworden... altijd hetzelfde verhaal", zo besluit de vice-ministerpresidente.

Homans krijgt trouwens steun van sp.a-parlementslid Freya Van den Bossche. "Sociale huurder wegzetten als mensen zonder manieren, dat zijn geen manieren", zo tweette ze vanmorgen. Ook Hilde Crevits sloot zich daarbij aan.

'Niet alleen is het stigmatiserend voor alle sociale huurders en ongehoord, daarenboven is een parlementslid echt niet meer waard dan een sociale huurder'

Liesbeth Homans (N-VA)

Kibbelkabinet

Gisteravond had minister-president Geert Bourgeois nog ontkend dat zijn regering een 'kibbelkabinet' is. Volgens hem vinden de discussies vooral plaats buiten de regering, in het parlement.

Bourgeois' ontkenning kwam er na de zoveelste rel tussen N-VA en CD&V, dit keer over de kritiek op Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege. CD&V-voorzitter Wouter Beke hekelde die "slagen onder de gordel" en eiste dat "de laaghartige aanvallen" zouden stoppen.