Nieuwe christelijke partij trekt alleen naar de kiezer

In West-Vlaanderen trekken de Vrije christendemocraten (VCD) als onafhankelijke partij naar de kiezer. Zaterdag stellen ze hun programma en kandidaten voor. Gangmaakster achter de nieuwe partij is Agnes Jonckheere. "Het is tijd dat de christelijke waarden en ethiek weer hun plaats krijgen in het politieke debat", stelt ze in het weekblad Tertio. "Het gaat veel over de financiële crisis, maar wie spreekt over de morele crisis? De 17.000 abortussen die elk jaar in België worden uitgevoerd? Het falende gezinsbeleid?", luidt het.

Project uit frustratie
Jonckheere, die eerder lid was van CD&V, C'axent en over de taalgrens samenwerkte met de Chrétiens-démocrates fédéraux, verhult niet dat haar project uit frustratie is geboren. "Wij zijn zeer ontgoocheld in CD&V. Yves Leterme heeft veel energie gestoken in de communautaire thema's, maar niet in de ethische. De recente resolutie tegen de pauselijke uitspraken toont aan dat CD&V'ers die er anders over dachten toch de partijlijn moesten volgen. Jean-Luc Dehaene heeft als Europees boegbeeld geen vinger uitgestoken om de christelijke identiteit van Europa te verdedigen".

"Geen andere keuze"
Jonckheere geeft toe dat het gevaar bestaat dat een initiatief als het hare de christelijke stem in de politiek nog dreigt te verzwakken. "Ik had het ook liever anders gezien", aldus Jonckheere. "Maar ik zie dat C'axent almaar minder tegengas geeft. Ze zijn bang om vrijuit te spreken. Daarom is het tijd om een stap verder te doen".

Tien kandidaten
De Vrije christendemocraten tellen momenteel tien kandidaten, allen evangelische christenen. Jonckheere beseft dat het niet realistisch is op 7 juni de kiesdrempel te halen. "Maar met een goede uitslag kunnen we onszelf op de kaart zetten en een volgende keer misschien in kartel naar de verkiezingen trekken", besluit ze. (belga/vsv)