Nieuwe burgemeesters van Linkebeek en Wezembeek-Oppem leggen eed af

Frederic Petit (l) en Yves Ghequiere (r) legden de eed af bij gouverneur Lodewijk De Witte.
Photo News Frederic Petit (l) en Yves Ghequiere (r) legden de eed af bij gouverneur Lodewijk De Witte.
De nieuwe burgemeesters van de Vlaams-Brabantse faciliteitengemeenten Linkebeek en Wezembeek-Oppem hebben vandaag de eed afgelegd. Yves Ghequiere en Frédéric Petit deden dat op het provinciehuis in Leuven, bij gouverneur Lodewijk De Witte. De procedure verliep vlekkeloos.

In uitvoering van het arrest van de Raad van State van 2 juli werden Ghequiere en Petit benoemd als burgemeesters van respectievelijk Linkebeek en Wezembeek-Oppem. Dat arrest vernietigde de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) om de voorgedragen burgemeesters in de faciliteitengemeenten niet te benoemen. 

De oproepingsbrieven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 waren volgens Homans niet volgens de Vlaamse taalwetgeving verstuurd. De Raad van State oordeelde dat Franstalige inwoners van de faciliteitengemeenten maar één keer om de vier jaar moeten laten weten dat ze die documenten in hun eigen taal willen krijgen.

688 stemmen
Yves Ghequiere (56) was door zijn partij LINK@VENIR voorgedragen als burgemeester van Linkebeek. De coalitie met Activ' is goed voor een meerderheid van negen op vijftien zetels in de gemeenteraad. Ghequiere kreeg 688 voorkeurstemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij is sinds 2007 gemeenteraadslid in Linkebeek en werd er op 31 augustus 2009 schepen van Burgerlijke Stand, Mobiliteit, Stedenbouw en Derde Leeftijd.

Frédéric Petit (65) was door zijn partij LB-UNION voorgedragen als burgemeester van Wezembeek-Oppem. Die haalde de absolute meerderheid met 18 op 23 zetels in de gemeenteraad. Petit kreeg 1.769 voorkeurstemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij was van 2007 tot 2013 schepen in Wezembeek-Oppemen en sinds 2014 burgemeester van de gemeente.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Met dank aan de richtlijnen van de zesde stRaathervorming die de Vlaamse trado's hebben toegestaan aan de Franstalige partijen.

 • André Van Laethem

  Wat een gezever over de taal. Spreek wat je kunt spreken. Mensen met zo een instelling over dat vlaams en frans zullen bij mij nooit een job hebben

 • Walter Decock

  Als Franstalige, zelfs al woon je in Vlaanderen, mag je vierkant je voeten vegen aan de wetten van je regio. Dat wordt dan nog gesteund door de zogezegde raad van state, even wereldvreemd als veel Brusselse rechters. Dit gedrocht splitsen graag en alle faciliteiten in de vuilbak, die waren zogezegd bedoeld als overgangsmaatregel!

 • jaak Peeters

  Ik heb geen enkel respect voor die kerels. Ze wonen in een Vlaamse gemeenten, dan moeten ze zich aanpassen. Als ze toch frans willen parleren, hoeven we maar 20 km te verhuizen. Die aanpassing vragen wij van immigranten ook, maar francofonen staan boven elke wet in dit land.

 • Etienne De Bondt

  Het wordt tijd dat die faciliteitengemeentes worden afgeschaft. Ge woont in Vlaanderen of ge woont in brussel of Wallonië.