Nieuwe burgemeester Linkebeek legt de eed af

Eric De Bruycker (rechts) legde vanmorgen de eed af.
BELGA Eric De Bruycker (rechts) legde vanmorgen de eed af.
Eric De Brucyker heeft vanmorgen officieel de eed afgelegd als nieuwe burgemeester van Linkebeek. Hij legde de eed af in handen van Vlaams-Brabants provinciegouverneur Lodewijk De Witte nadat hij gisteren werd benoemd door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). Met De Bruycker heeft de faciliteitengemeente voor het eerst sinds 2007 weer een volwaardige burgemeester.

De Bruycker behoort tot de oppositiepartij ProLink die twee zetels van de vijftien in de gemeenteraad bezet. De andere zetels zijn in handen van de Franstalige Lijst van de Burgemeester. Die meerderheid probeert al jarenlang Damien Thiéry (MR) benoemd te laten worden, maar dat werd door de Vlaamse regering altijd geweigerd omdat hij de taalwetten had overtreden. Thiéry stapte ook naar de Raad van State, maar ving daar tot twee keer toe bot. Sinds 2007 is hij dan ook enkel waarnemend burgemeester.

Toen Liesbeth Homans enkele weken geleden de Franstalige schepen Yves Ghequière probeerde te benoemen, weigerde die zijn aanstelling. Ook had de Franstalige meerderheid het afgelopen jaar herhaaldelijk geweigerd iemand anders als burgemeester voor te dragen. Daarom benoemde Homans gisteren De Bruycker, zo kondigde ze in het VTM-nieuws aan. Alle Franstalige partijen reageerden onmiddellijk afwijzend.

"Wetten moeten gerespecteerd worden"

Op de vraag na de eedaflegging of hij zich als burgemeester "legitiem" voelde, antwoordde De Bruycker "dat niet hij de wetten maakte, maar dat deze alleszins gerespecteerd dienen te worden". "We willen met Prolink het probleem in Linkebeek oplossen. We vinden ook dat Thiéry niet meer kan benoemd worden als burgemeester. Als je a zegt, moet je vervolgens b doen. Toen de minister mij de vraag stelde of ik burgemeester wilde worden, heb ik niet getwijfeld en geantwoord dat ik bereid was om Linkebeek uit de impasse te helpen. Als Thiéry denkt dat er andere wetten zijn of andere wegen kunnen bewandeld worden om dit probleem op te lossen, dan moet hij dat zeggen", aldus De Bruycker.

De Bruycker herhaalde evenwel dat zijn toekomst als burgemeester afhangt van het feit of de Franstalige meerderheid in Linkebeek bereid is om samen te werken. "Momenteel sta ik nog steeds voor 100 procent achter deze opdracht die Homans en Prolink mij gegeven heb. We zullen wel zien of ik al dan niet tegen een muur loop. Ik kijk uit naar het overleg dat ik de volgende dagen wil hebben met de Franstalige meerderheid. Momenteel heb ik nog geen enkel contact gehad hierover met Thiéry", aldus De Bruycker. Vanavond vergadert de Linkebeekse gemeenteraad. Ondanks dat de faciliteitengemeente een nieuwe burgemeester heeft, zal de raad vanavond zoals voorheen worden voorgezeten door Thiéry.

Eric De Bruycker is 57 jaar oud en was tot voor kort zaakvoerder van een klein bedrijf inzake verwarmingstechnieken, dat hij inmiddels overgelaten heeft aan zijn zoon. Hij zetelt namens de Vlaamse eenheidslijst al 15 jaar in de Linkebeekse gemeenteraad en haalde bij de jongste verkiezingen als lijsttrekker van Prolink 168 voorkeurstemmen. De Vlaamse oppositie in Linkebeek vormde zich bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen in 2012 overigens om van LK2000 tot Prolink met als bedoeling ook gematigde Franstaligen een plek op de lijst aan te bieden om zo samen te gaan ijveren voor communautaire vrede in deze faciliteitengemeente.

'Als Thiéry denkt dat er andere wetten zijn of andere wegen kunnen bewandeld worden om dit probleem op te lossen, dan moet hij dat zeggen'