Nieuwe BOB-campagne gelanceerd: “Je bent pas helemaal BOB als je niets gedronken hebt”

Vandaag werd de nieuwe BOB-campagne voorgesteld.
Photo News Vandaag werd de nieuwe BOB-campagne voorgesteld.
Verkeersinstituut Vias heeft de nieuwe BOB-campagne voorgesteld. Die krijgt de slogan ‘BOB. Altijd nul op’, waarmee aangeraden wordt helemaal geen alcohol te drinken als je nog moet rijden.

Hoewel het aantal ongevallen met een bestuurder onder invloed van alcohol de voorbije tien jaar met een vijfde gedaald is, waren het er vorig jaar toch nog meer dan 4.000, of ongeveer een letselongeval elke twee uur. Meer dan 5.200 mensen raakten daarbij gewond.

Daarom benadrukken de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), Brussel Mobiliteit, Agence wallonne pour la Sécurité routière (AWSR), Assuralia, de Belgische Brouwers en Vias dat je pas echt helemaal BOB bent, als je niets gedronken hebt.

Overmoed

Alcoholgebruik heeft verschillende negatieve effecten op het rijgedrag: remmingen vervagen, de concentratie neemt af, de reactiesnelheid neemt af, bestuurders gaan meer slingeren, hun snelheid schommelt meer en een vorm van slaperigheid kan optreden. Toch denken bestuurders vaak dat ze nog steeds perfect in staat zijn om onder invloed van alcohol te rijden, wat volgens Vias te wijten is aan een vorm van overmoed.

Tijdens de voorstelling van de nieuwe campagne in het Brouwershuis op de Brusselse Grote Markt benadrukte minister van Mobiliteit François Bellot (MR) dat drinken en rijden niet samengaan. Bovendien hebben bestuurders die onder invloed van alcohol rijden, meestal veel te veel gedronken. “Meer dan 4 op de 10 bestuurders die bij een ongeval betrokken zijn, hebben zelfs een alcoholgehalte in het bloed van meer dan 1,8 promille, of 3,5 maal de toegestane limiet”, aldus Bellot.

De boodschap van de nieuwe wintercampagne van BOB zal te zien zijn op affiches langs de weg in heel het land, maar ook op bussen van de MIVB in Brussel en De Lijn in Vlaanderen. Ook in talloze horeca-gelegenheden zullen weer tienduizenden bierviltjes liggen met de campagneslogan. Een radiospot zal tussen 18 en 31 december te horen zijn op Radio 2 en StuBru, en via de sociale mediakanalen van BOB zal een campagnevideo verspreid worden.

Massale controles

De politie zal tijdens deze campagne, van 2 december tot 6 januari, massaal controleren, en dan zeker tijdens het ‘weekend zonder alcohol’, van vrijdagavond 10 januari tot zondag 12 januari. Het is de bedoeling om in totaal 300.000 bestuurders in heel België aan een alcoholtest te onderwerpen. Nieuw dit jaar is dat er ook gecontroleerd zal worden op drugs en gsm’en achter het stuur.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem zei te hopen dat de recente stakingsaanzegging van de christelijke vakbond bij de federale politie geen impact zal hebben op de campagne. Hij riep op tot overleg.

__

Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GERARD DE PELECIJN

  Oost west thuis is nog het best en daar drinkt u met plezier en het smaakt altijd door dat lekker bier of wijn zonder azijn!

 • Paul Verbeeck

  Nultolerantie invoeren voor wie rijdt , als je rijdt drink je niet : dat noemen ze verantwoordelijkheid nemen . Maar dan ook geen uitzondering voor sommige groepen .

 • Emi De graeve

  uitsluitend nultolerantie voor wie rijdt. Dat zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn, een kwestie van verantwoordelijkheidsgevoel... Levenslang rijbewijs inleveren voor wie zich daar niet aan houdt. Dat zou duidelijk zijn en resultaat opleveren.

 • Luc Verstraelen

  Nul procent grens invoeren en het probleem/discussie is opgelost. Alles duidelijk vor iedereen.

 • Patrick Van Assche

  Ik heb helemaal niet de ambitie "bob te zijn". Apero, glas wit, glas rood en digestif vind ik een normale maaltijd (wanneer het wat feestelijk mag zijn) en nadien rijden we normaal huiswaarts. Dat werd hier te lande altijd als normaal ervaren. Ik zou niet weten waarom dat zou moeten veranderen.