Nieuwe bewakingsdienst politie draait vierkant

Politieagenten bewaken het koninklijk paleis.
Photo News Politieagenten bewaken het koninklijk paleis.
Sinds 1 januari heeft de politie een grote Directie Beveiliging (DAB) die alle mogelijke bewakingsopdrachten moet uitvoeren, maar ze vindt er amper personeel voor. 

Op termijn moet de dienst ruim 1.600 mensen tellen. De doelstelling voor 1 januari was om al 916 werknemers te tellen. Maar er werken nu nog altijd maar 658 mensen, van wie er 32 administratief werk doen en maar 626 effectief op het terrein kunnen worden ingezet. Dat meldt De Tijd vandaag.

De nieuwe politiedirectie moet nochtans een lange lijst met bewakingsopdrachten verzekeren. Dat gaat van de bewaking van kritieke infrastructuur zoals de kerncentrales, de luchthaven van Zaventem, de koninklijke paleizen en de militaire kwartieren van de NAVO in ons land tot het vervoer van gedetineerden. De dienst kan ook worden ingezet voor escortes en de beveiliging van politieoperaties.

Personeelsgebrek

De cijfers die minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) aan PS-Kamerlid Nawal Ben Hamou bezorgde, zetten het personeelsgebrek in de verf. Meer dan de helft van de leden van de Directie Beveiliging - 389 van de 626 - zijn gewoon ambtenaren van het vroegere veiligheidskorps van justitie die zijn overgeplaatst naar de politie. Amper 32 militairen hebben de overstap gemaakt naar de nieuwe politiedirectie.

Volgens Carlo Medo van de politievakbond NSPV zijn de budgetten wel voorzien, maar is er een probleem om mensen aan te trekken voor politiejobs.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick morel

  Beschaamd om te zeggen dat je Belg bent, meer en meer en Vlaanderen doet het niet zoveel beter en Europa draait ook vierkant. Wereldburger dat kan er nog door.

 • rik lagrou

  De politiek maakt nieuwe dienst zodat nieuwe postjes gemaakt voor directie Wat lager kan hen niet schelen zij hebben hun goedbetaalde post(job)

 • Paul Boutsen

  Het enige wat niet vierkant draait bij de politiek is het boetesysteem; het is dan ook de kerntaak van de politiek, niet criminelen vatten.

 • Erwin Vandriessche

  Moest er nu zoiets bestaan dat uitgerangeerde militairen wegens fysieke problemen of leeftijd, automatisch zouden kunnen overstappen naar een andere FOD dan is het probleem toch opgelost. Maar nee, voor het veiligheidskorps heeft men enkel onderofficieren van Defensie aangenomen, die al meestal niet gewend zijn om zelf te werken. Ook de overstap naar FOD Justitie geeft niet dezelfde voordelen als bij Defensie qua pensioenstelsel.

 • Karl Huysmans

  Draait vierkant!!!!! Zoals alles in België.