Nieuwe belasting op inverkeerstelling van kracht

UNKNOWN
De belasting op het inschrijven van een auto wordt in Vlaanderen vanaf 1 maart anders berekend. De hervorming van de belasting op inverkeerstelling (BIV) bepaalt dat voortaan niet langer het vermogen van de wagen, maar de milieuvriendelijkheid de hoogte van de taks zal bepalen.

Met de hervorming wil de Vlaamse regering mensen stimuleren om bij de aankoop van een wagen voor een minder vervuilend model te kiezen. Daarom zal de BIV niet langer berekend worden op het vermogen van de wagen maar op basis van de Euronorm (luchtkwaliteit) en de CO2-uitstoot van een wagen.
 
Er komt een overgangsregeling van twee maanden voor nieuwe wagens. Voor mensen die in maart of april hun nieuwe wagen inschrijven, zal de Vlaamse overheid de taks berekenen volgens zowel de oorspronkelijke formule van de regering als de nieuwe formule, waarbij aan de inschrijver het laagste van beide berekende tarieven zal worden aangerekend.
 
De nieuwe BIV is ook geldig voor bedrijfswagens, tenzij het om leasingwagens gaat. Voor tweedehandswagens is er een overgangsregeling van drie jaar. (belga/adv)