Nieuwe arrestatie in zaak kasteelmoord

Kos
In Nederland is een man opgepakt die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Stijn Saelens uit Wingene in januari 2012. Dat bevestigt het Brugse parket.

Het onderzoek spitste zich al lang toe op de zoektocht naar de eigenlijke uitvoerders van de kasteelmoord. Een Eindhovense onderwereldfiguur werd in dat kader al in januari 2013 ontmaskerd. De Nederlander was echter al enkele maanden na de moord overleden. De tweede uitvoerder bleef vooralsnog onvindbaar.

In beroep
Het parket vroeg in het dossier van de kasteelmoord de verwijzing van André Gyselbrecht, Peter Gyselbrecht en Pierre Serry. Los van dat eventuele assisenproces zou de zoektocht naar de mogelijke tweede uitvoerder van de moord op Stijn Saelens dan voortgezet worden. De raadkamer besliste echter dat verder onderzoek naar die tweede uitvoerder noodzakelijk was. Het parket ging in beroep tegen die beslissing, waardoor de zaak binnenkort voor de KI zal verschijnen.

Verdachte verzet zich tegen uitlevering
Over de nieuwe arrestatie in Nederland wil het parket geen verdere verklaringen afleggen. Wellicht zal het DNA-profiel van de nieuwe verdachte vergeleken worden met DNA dat in het kasteel werd aangetroffen. Volgens Focus-WTV verzet de man zich echter tegen zijn uitlevering. Eerder werd ook al het DNA van twee andere Nederlanders Paulus K. en Evert D.C. vergeleken met dat van de vermoedelijke huurmoordenaar. Dat onderzoek leverde toen geen match op.

"Schitterend nieuws"
De advocaat van André Gyselbrecht reageert opgetogen op de nieuwe ontwikkeling. "Dat is schitterend nieuws. Ik heb het trouwens bij de vorige raadkamerzitting voorspeld. Het was duidelijk dat men goed werk aan het leveren was", aldus meester Johan Platteau.

De verdediging hoopt dat er nu eindelijk meer duidelijkheid zal komen over wat er zich de dag van de feiten precies heeft afgespeeld. "Misschien geeft de tweede uitvoerder wel een compleet andere invulling aan de feiten dan de versie die het parket tot nu toe altijd heeft aangehouden."