Nieuwe app vertelt verkeersovertreders welke boete hen te wachten staat

Met een nieuwe app kunnen verkeersovertreders snel te weten komen hoeveel hun boete hen zal kosten. Dat schrijft Stampmedia vrijdag. De Antwerpse jurist Dave Danckaerts die de app, overtreding.be, ontwikkelde, verbaasde er zich over dat "daar nergens informatie over te vinden viel".

Danckaerts werkte zeven jaar als advocaat, gespecialiseerd in verkeersrecht. "De vraag die me het meest werd gesteld, was 'wat gaat mij dit kosten?'. Ik vond het ook raar dat daarover online geen begrijpelijke informatie over terug te vinden was."

Danckaerts maakt zich sterk dat de app ook ontradend werkt. "Eens je weet hoe hoog de boetes zijn, ga je vanzelf beter de wegcode naleven." Voor de jurist spelen er nog andere motieven. "Bij BOB- of Wodca-controles heb je ook bepaalde rechten, maar veel mensen weten dat niet en durven er geen gebruik van te maken. Deze app vertelt je welke rechten je hebt bij alcohol- of drugscontroles."

Juridisch advies zo toegankelijk maken is volgens Danckaerts "de toekomst". "Het kan toch niet dat recht enkel begrijpelijk is voor advocaten", meent hij. "Het internet biedt enorm veel informatie, en ik vind het belangrijk dat die info ook klopt."

Bij het BIVV hebben ze weinig problemen met de app. "Het is inderdaad goed dat mensen die een verkeersovertreding begaan, weten wat hen boven het hoofd hangt", zegt woordvoerder Koen Peeters. "Al is die info ook terug te vinden op onze eigen wegcode.be, en ook verschillende advocatenkantoren geven die info op hun site mee."

Nog dit jaar moet een andere juridische app van Danckaerts beschikbaar zijn. Die moet mensen helpen bij het aanvragen van eerherstel.

Overtreding.be is zowel voor Android als iOS ontwikkeld.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.