Nieuwe app pakt fraude met Belgisch Staatsblad aan

BELGA
De Vlaamse ondernemersorganisatie Voka lanceert een gratis app waardoor fraude met het Belgisch Staatsblad voortaan sneller en automatisch kan opgespoord worden. Dat meldt Voka in een persbericht.

Aanleiding was de fraude die in juli aan het licht kwam waarbij enkele bedrijven het slachtoffer waren van fraude bij een publicatie in het Belgisch Staatsblad. Een Bulgaarse crimineel deed zich toen ten onrechte voor als gedelegeerd bestuurder van een vennootschap en liet dit publiceren in het Belgisch Staatsblad. Met die publicatie probeerde hij geld afhandig te maken bij de bank. In juli werden zeker 23 ondernemingen het slachtoffer van de Bulgaarse bende. Gedupeerde bedrijfsleiders moesten zich tegen betaling opnieuw in het Belgisch Staatsblad inschrijven als baas van hun eigen bedrijf.

Deze nieuwe vorm van oplichting toont aan dat er een ernstig probleem is van ontoereikende controle op de publicaties door de griffies van de Rechtbank van Koophandel. Bedrijven weten gewoon niet dat die valse publicaties gebeuren, want ze krijgen geen ontvangstmelding of registratie. Om bedrijven hierbij te helpen werkte Voka samen met advocatenkantoor Tack51 en IT-bedrijf TRI-S. Via een website kunnen bedrijven zich gratis registreren aan de hand van hun KBO-nummer, naam, adres en e-mail. Wanneer er een nieuwe publicatie in het staatsblad verschijnt, krijgen de bedrijfsleiders hier onmiddellijk melding van. De app is gratis beschikbaar voor alle bedrijven op wettelijke-publicaties.be.