Nieuwe alternatieve Arco-regeling opgedoken

Een demonstratie van het ‘Arcopar Actieteam’ in januari 2016 in Antwerpen. Archiefbeeld.
BELGA Een demonstratie van het ‘Arcopar Actieteam’ in januari 2016 in Antwerpen. Archiefbeeld.
Naast het mislukte plan B van de regering voor Arco blijkt een tweede alternatieve regeling te bestaan. Die kan mogelijk als vertrekbasis voor een oplossing dienen. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Het is bijna acht jaar geleden dat het grootste deel van Arco, de gewezen financiële arm van de christelijke werknemersbeweging ACW (nu Beweging.net), in vereffening ging als gevolg van de val van Dexia. Daardoor zagen bijna 800.000 coöperanten hun inleg van 1,5 miljard euro in rook opgaan. 

De federale regering beloofde wel een staatswaarborg, maar die bleef juridisch niet overeind. Ook het fameuze plan B bleef onder meer door politieke strubbelingen dode letter. Sindsdien lijkt de impasse in het dossier compleet. Maar nu blijkt er nog een tweede plan B te bestaan. De titel van dat plan, opgesteld in april 2017, is ‘Draft dadingsovereenkomst’.

Het ontwerp van dading gaat ervan uit dat alle partijen de strijdbijl begraven. Terwijl het plan B van de regering een uitkering in cash is, gaat deze dading uit van de oprichting van een NewCo, een nieuwe coöperatieve vennootschap. Die krijgt als activa een pakket Belfius-aandelen van de regering die dividenden zullen opleveren.

Drie mogelijkheden

De coöperanten kunnen dan hun Arco-aandelen inruilen tegen aandelen van de NewCo. Ze kunnen kiezen uit drie mogelijkheden: minimaal tien of vijf jaar aan boord blijven of aandelen zonder minimumduur, die meteen kunnen worden omgezet in cash. Hoe langer ze de nieuwe aandelen behouden, hoe meer ze recupereren. Naargelang de categorie, de waarde van hun Arco-aandelen en het feit of ze al dan niet procederen, varieert hun compensatie tussen 24 en 80 procent. 

Afhankelijk van de waardering van Belfius, de dividendenstromen en de keuze van de coöperanten bestaat de mogelijkheid dat er in totaal meer dan 600 miljoen euro zal overblijven voor hen.

Arco-gedupeerden tijdens een protestactie. (Archiefbeeld)
Borgerhoff Arco-gedupeerden tijdens een protestactie. (Archiefbeeld)76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy Madou

  Waarom zijn de Arco bedriegers nooit opgepakt en veroordeeld geweest, ons vader had ook geld gespaard bij Arco had een rendement van 8% , toen wij vroegen om het over te zetten op ons, omdat vader overleden was kregen we maar 2% meer, wij hebben eieren voor ons geld gekozen de boel afgehaald en verdeeld 6 maand voor het Arco debacle begon hebben wij geluk gehad.

 • Kris Sintobin

  Mijn agent bij Dexia (vroeger Gemeentekrediet) heeft mij ook Arco afgeraden dus stop met alles op Belfius te steken enkel Bacon en beweging.net zijn verantwoordelijk. Bacoob werd pas later overgenomen door Dexia. Belfius is het Gemeentekrediet met een heel klein beetje bacob

 • stefan leysen

  Danny Govaerts, Weet je? je moet als je iets aankoopt de kleine lettertjes lezen maar dat wordt meestal over het hoofd gezien, het zijn de $$ die in de ogen pinkelen op dat moment van aankoop en nadien staan bijten brengt niet veel op he. Een bank of een cooperatie zijn de eersten die de procenten opstrijken en hun spaarders krijgen wat er overblijft nadat het eerst nog eens goed afgeroomd is door allerhande constructie zoals bonussen voor de bazen indien ze dan nog niet failliet zijn.

 • michel De Blay

  @Paul Van Der Haegen. Mijn één aandeel dat ik kocht in 1982 voor 1000 oude Belgische franken was op 04/2011 122,68 EURO (4949 BF)waard (heb het papiertje hier voor mij liggen) ofte 494,9% waardevermeerdering over 29 jaar = ZEVENTIEN %/jaar. Ik ben die plezante, maar wel ne plezante die kan tellen. Ik heb hier nog een rekenmachine op overschot, u mag het komen halen :-)

 • Felix De Boel

  Nog een paar jaar wachten dan zijn alle schuldeisers oerleden !!