Nieuwe aflevering in soap over plaatsverdeling in het Vlaams Parlement: “Gênant”

Uiteindelijk werd beslist om niet te beslissen...

Photo News
Een nieuwe poging om een akkoord te vinden over de plaatsverdeling in het Vlaams Parlement is vandaag op niets uitgedraaid. In het Uitgebreid Bureau van het Parlement kwam het volgens verschillende bronnen tot een stevige aanvaring tussen N-VA en CD&V. Stilaan vallen bij insiders de woorden "gênant" en "ongezien".

De plaatsverdeling in het Vlaams Parlement lijkt stilaan op een slechte soap. In tegenstelling tot het federale parlement worden de plaatsen in de Koepelzaal van het Vlaams Parlement traditioneel verdeeld volgens de positie van de partijen op de links-rechtsschaal van het politieke spectrum. Zo zit PVDA (voorlopig) uiterst links in het halfrond en Vlaams Belang uiterst rechts.

Maar het is een publiek geheim dat N-VA, de grootste partij in het halfrond, niet gelukkig is met de huidige indeling. De partij wordt namelijk fysiek verdeeld over het midden- en het rechtervak. Ook bij de start van de vorige legislatuur (in 2014) maakte N-VA daar bezwaren over, maar uiteindelijk beet de N-VA-fractie toen in het zand.

N-VA dringt sinds de verkiezingen opnieuw aan op een andere indeling. Verschillende alternatieven zijn intussen onderzocht (o.a. ook simulaties waarbij Vlaams Belang mee centraal in het parlement belandt), maar N-VA en CD&V geraken het niet eens. 

Ook een nieuwe poging om een akkoord te bereiken heeft dus niets opgeleverd. De discussie in het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement leverde geen akkoord op. Integendeel, het kwam naar verluidt tot een stevige aanvaring tussen N-VA en CD&V. CD&V zou bovendien weigeren om de discussie in het Bureau aan te gaan. 

Uiteindelijk werd beslist om niet te beslissen en wordt de kwestie doorgeschoven naar een nieuw overleg tussen meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld.
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Natasja Vervaet

  Beschamend is dit om de lezen dat het parlement geen aangelegenheid meer is om aan ons land te werken, maar herleid wordt tot een ruzie die zelf de kleinste kleutertjes in onze scholen al een compromis kunnen voor sluiten. En onze kleuters krijgen daarvoor geen enkele vergoeding! Politiekers worden nochthans heel goed betaald om ruzie te maken over wie waar gaat zitten. Tis te belachelijk dat deze mensen in staat zijn een land correct te besturen.

 • GERARD DE PELECIJN

  Het is toch niet zo moeilijk, het zijn allemaal zeteltjes!

 • emiel Clarijs

  De kleuterklas van Vlaanderen, jammer genoeg worden deze kleuters fors betaald van ons belastinggeld voor dit belachelijk gedoe, voor de rest geen problemen in dit land.

 • Jani Careni

  Arme Vlaanderen.

 • Erik Devriese

  Tijd voor een herverkaveling, ook in het parlement. De tot peanuts herleide trado's moeten minder noten op hun zang hebben en plaatsruimen.