Nieuwe adviezen Gezondheidsraad: drink niet meer dan tien glazen alcohol per week

BELGA
Drink niet meer dan tien glazen bier of wijn per week, las dagen zonder alcohol in en drink water bij de wijn of het bier. Dat zijn de belangrijkste uit een reeks adviezen die de Hoge Gezondheidsraad bekendmaakt om het gebruik van alcohol terug te dringen. Horeca Vlaanderen laat weten dat de adviezen van de Hoge Gezondheidsraad de horeca een financiële kater bezorgen. Ook Febed, de Federatie van Belgische Drankenhandelaars, vindt dat de aanbevelingen te verregaand zijn.

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) komt met de aanbevelingen omdat er nogal wat tegenstrijdige berichten zijn over de effecten van alcohol op de gezondheid. De instantie zet nu de puntjes op de i: “In tegenstelling tot bepaalde overtuigingen van de consumenten heeft alcoholgebruik, zelfs met mate, altijd een impact op de gezondheid." 

Te veel alcohol leidt onvermijdelijk niet alleen tot een stijging van het risico op ziektes (cardiovasculaire aandoeningen, kanker, leveraandoeningen, ...) en op verslaving, maar verhoogt ook het risico op ongevallen en gewelddadig gedrag. 

Daarom raden de experts van de Gezondheidsraad aan alcoholgebruik te beperken tot 10 glazen wijn van 10 cl of tien glazen pils van 25 cl per week. Als het alcoholgehalte van het bier hoger is dan gewone pils, moet het gebruik aangepast worden. Van sterke bieren mogen er dan bijvoorbeeld maar 5 of 6 stuks per week gedronken worden. De experts vragen daarom ook dat het aantal standaardeenheden per fles vermeld wordt.

Traditie

Omdat België, kortweg gezegd, een bierland is en het alcohol drinken er als een traditie wordt beschouwd, wil de HGR zijn aanbevelingen aan de bevolking laten vergezellen van incentives om onze autoriteiten en verschillende betrokken partijen in de maatschappij een rol te laten spelen bij de implementering en de naleving van bepaalde begeleidende maatregelen. Tot de voorstellen behoren: 

• gratis water ter beschikking te stellen tijdens maaltijden of bepaalde consumpties in de horeca;
• een totaalverbod in te voeren op reclame, promotie en sponsoring die verbonden zijn met alcohol, ook tijdens recreatieve of sportieve evenementen;
• de etikettering aan te passen voor alcoholhoudende dranken, met duidelijke vermelding van het aantal standaardeenheden per verpakking en aanbevelingen in verband met risico voor de gezondheid;
• een gediversifieerd prijsbeleid in te voeren, met bijvoorbeeld een verhoging van de taksen en accijnzen;
• de beschikbaarheid en het aanbod in te perken voor dergelijke dranken.

De HGR beseft dat deze maatregelen "innovatief of zelfs ongewoon" te noemen zijn voor België. Voor een reëel effect op de volksgezondheid moeten ze worden gecombineerd, behouden blijven op lange termijn en zich richten op de volledige bevolking. Een nationale coördinatie is dus absoluut noodzakelijk, besluit de HGR.

Poll

Maximum 10 glazen alcohol per week: vindt u dat een goede richtlijn?

 • Ja 52%
 • Nee 48%

Horeca Vlaanderen

Horeca Vlaanderen reageert verbaasd op de verregaande voorstellen. Met name de voorstellen van het gratis water leveren én het verbod op reclame voor alcoholhoudende dranken zijn voor de beroepsvereniging een brug te ver. Horeca Vlaanderen stoort zich tevens aan het wat betuttelende karakter van de HGR-aanbevelingen. De beroepsvereniging pleit, in tegenstelling tot de HGR, "voor een verstandig en redelijk alcoholbeleid, met nadruk op sensibilisering en educatie".

Over de HGR-aanbeveling, gratis water beschikbaar te stellen, stelt CEO Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen dat zoiets "geenszins (kan) worden opgedragen door derden", en dat je aldus "de perceptie (creëert) dat het schenken van kraantjeswater helemaal niks kost".

Ook de aanbeveling van de HGR om een totaalverbod in te voeren op reclame, promotie en sponsoring die verbonden zijn met alcohol, kan voor Horeca Vlaanderen niet door de beugel. "Het verbod op reclame zou een financiële kater betekenen voor de horecasector. De investeringen van de leveranciers zijn voor vele zaken economisch zeer belangrijk. Denk maar aan de luifels, terrassen, parasols".

Horeca Vlaanderen gelooft tenslotte niet dat de verhoging van de leeftijdsgrens om alcohol te mogen drinken het gewenste effect zou hebben. "Door de leeftijd te verhogen, verleg je alleen maar het probleem", luidt het.

De beroepsvereniging is voorstander van een evenwichtig alcoholbeleid zonder overdreven regels. "We vragen redelijkheid en evenwicht. Deze aanbevelingen gaan te ver", besluit De Caluwe.

Drankenhandelaars

Ook bij Febed, de Federatie van Belgische Drankenhandelaars, zijn de voorstellen van de HGR in het verkeerde keelgat geschoten. Net als de beroepsvereniging van de Vlaamse horecasector vindt Febed dat in eerste instantie moet ingezet worden op "sensibilisering" van de consument, niet op striktere regelgeving.

De aanbevelingen van de Hoge Raad zijn volgens Febed te verregaand. Dat betreft de aanbevelingen over gratis water, het reclameverbod en het verhogen van taksen en accijnzen op alcohol.

Dat laatste is voor Febed al helemaal niet aanvaardbaar. De voorbije jaren werden diverse accijnsverhogingen doorgevoerd, met als gevolg dat een aanzienlijk deel van de aankopen vandaag in de buurlanden gebeuren, schrijft de vereniging. Febed vraagt dat de overheid een evaluatie maakt van haar accijnsbeleid op dranken en daarbij rekening houdt met de concurrentiepositie van de drankenhandelaars ten opzichte van de buurlanden.

Ook het beoogde totaalverbod op reclame is zeer tot té verregaand. Tal van evenementen kunnen enkel overleven mits de steun via reclame en sponsoring. Uiteraard is er ook een verantwoordelijkheid van de producenten om op een verantwoorde manier met reclame om te gaan, maar daar dienen afspraken over gemaakt te worden met de sector in plaats van tegen de sector, luidt het.
294 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN DESSEL

  Ik dacht per dag !

 • Rody Franks

  En ik vermenigvuldig het resultaat van Leo Duym nog met mijn BMI en deel dan door 30. Waarna ik mezelf toe sta tot 15 van deze eenheden per week te consumeren. Dat zal wetenschappelijk gezien nog net iets beter zijn.

 • lucien lemahieu

  en ik blijf er minstens 6 drinken per dag.

 • Ronny Bock

  volg die onnozele wetenschappers niet meer aub, de ene dag zus de andere zo, wat mag er nog wel geconsumeerd worden? een verstandig mens weet wanneer te stoppen en in het verkeer hoort het niet thuis akkoord en geen reclame meer maken?? vandaag in de krant dat het programma van Jeroen Meus beboet werd omdat zijn potje yogurt te lang in beeld was, waar gaan we naar toe, waar gaan we naar toe, belachelijk.

 • Leo Duym

  Drink niet meer dan tien glazen alcohol per week -- Glazen met wat erin? En hoe groot zijn die glazen? Ik durf te stellen dat de Gezondheidsraad met deze wazige raadgeving mensen ongewild aanzet tot overmatige alcohol consumptie. Een Duveldrinker maakt zichzelf nu wijs dat hij 10 Duvels per week mag drinken. Reken met eenheden! Hoe? Zie mijn commentaar onderaan van 11/06/2018 13u40.