Exclusief voor abonnees

Nieuw voor in de tuin: druiven zonder pitjes. "Iedereen kan druiven telen"

Zilga.
Laurence Machiels Zilga.
Het is een topdruivenjaar. De druiven zijn vroeger rijp, de trossen dikker, en de bessen zoet en sappig. Zelf druiven kweken is niet moeilijk, je hebt alleen een zonnige muur of pergola nodig. Er zijn nu zelfs al pitloze druiven voor de tuin!

Een droge, warme zomer vinden druiven geweldig, maar ook in een frisser, natter klimaat lukt het prima in ons land, zelfs zonder serre. Als je tenminste een soort kiest die geen last krijgt van schimmels zoals meeldauw. Lekkere druiven voor je tuin, die je nooit moet behandelen tegen schimmels, zijn bijvoorbeeld Sophie (wit) en Zilga (kleinere blauwe trosjes die snel rijpen). Maar we willen tegenwoordig niet alleen lekkere druiven, maar het liefst ook nog druiven zonder of met maar heel weinig pitten. En die zijn er nu: Flame (roze), Romulus (wit), Lakemont of New York (wit), Kodrianka (grote, blauwe, langwerpige druiven) en Venus (blauw).

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ringo van der pulst

  Een tip van den bompa als je plukt en geen last van wespen wil.Neem al het fruit dat slecht is en plet het of snij het en plaats de emmer op tien meter van waar je werkt.De emmer vol wespen en jij kan lekker voort.En ja ik heb al jaren pitloze druiven in de hof.Tegen schimmel helpt het al van blad te plukken en scheuten drie bladeren boven elke tros in te pitsen.

 • ringo van der pulst

  Zwavel spuiten helpt ook alleen stinkt het wel.

 • Rayan El Arami

  Jan Heyvaert. Klinkt eerder alsof dat je druivelaar last heeft van valse meeldauw, een schimmelziekte. Valse meeldauw begint met wat op een olievlek op het blad lijkt waarna het ganse blad roestbruine vlekken krijgt. Waarschijnlijk heb je een niet schimmel resistente variëteit en dan moet je met een product op basis van kopersulfide bestuiven. En nooit op de bladeren sproeien als je water geeft!

 • Jan Heyvaerts

  Zonnige muur??? Mijn pitloze druivenlaar hangt tegen een bakstenen muur, volledig zuidwaarts. Behalve bladeren groeit er helemaal niets op die struik wegens veel en veel te warm. Bladeren die tegen de muur hangen verschroeien zelfs. Hij krijgt nog 1 jaar. Hangt er dan niks op vliegt hij buiten

 • Walter Bogaert

  NIEUW ? heb ik al jaaaaren pitloze druiven in de hof. wel veel last van wespen die de druifjes ook wel lusten .